U Milanovcu promovisana knjiga “Sukob mitova – sačuvati od zaborava”

0
163

GORNJI MILANOVAC – U gornjomilanovačkom Kulturnom centru održana je promocije knjige “Sukob mitova – sačuvati od zaborava”, novinara i publiciste Nebojše Savića, čija ideja je bila da se kroz osvrt na našu neposrednu prošlost ostavi otisak u vremenu.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Knjiga je nastala na inicijativu udruženja boraca SABOR iz Gornjeg Milanovca, a sinoćnjoj promociji prisustvovao je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Autor je, bez suvišne istorijske hronologije, dao slobodnom rukom izvučen ugao gledanja na epohu moderne Srbije kojoj pripada i vreme u kome živimo.

Rudnik – “Sparta moderne Srbije” je posmatran kao prostor koji zahvataju opštine Gornji Milanovac, Aranđelovac, Topola i Knić, delovi opštane Čačak (rudnička Morava) i Kragujevac, kao i obodi susednih opština. A Rudničani, kao narod koji je naselilo ove prostore i živeo u njima – bilo u najdaljoj, bilo u najbližoj prošlosti.

Ova knjiga tematizuje sve ratove, ali neglorifikuje rat. Ovo je jedan poseban ugao gledanja, sve što sam čitao u životu od književnosti, preko filozofije, do sociologije… Da li sam uspe vreme će potvrditi – istakao je Savić.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Ministarstvo podržava udruženja i saveze i kao takvo prepoznalo je njihov značaj i ulogu u tradiciji oslobodilačkih ratova, izjavio je Đorđević, dodajući da je cilj ovakvih manifestacija da se upoznaju građani o značaju koje Udruženje ima i samim tim da čuva sećanje na one koji su se borili za našu zemlju.

On je istakao da je promocija kulturno umetničkih sadržaja veoma važna, da tradiciju treba da negujemo i da se sećamo naših heroja.

Ministarstvo će nastaviti da podržava ovakve i slične projekte i da se sa punom pažnjom posvećeno bavi pitanjem boraca i njihovih porodica. Želimo da im obezbedimo najbolje moguće uslove i pokažemo zahvalnost za sve što su učinili za našu decu – naveo je Đorđević.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Predsednik Udruženja Bora Borovnjak zahvalio je Đorđeviću na podršci i rekao da je Ministarstvo uvek imalo sluha za dobre stvari.

Savez je ovom prilikom predstavio realizaciju projekta pod nazivom: Sačuvati od zaborava. Udruženje boraca SABOR imalo je ideju da kroz osvrt na našu prošlost ostavi otisak u vremenu kako na svoje pretke, tako i na svoje saborce i prijatelje koje vreme odnosi u bespuće zaborava – istakao je Borovnjak.

Događaju su prisustvovali posebni savetnik ministra Ana Đokić, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, direktor Kulturnog centra Dragan Arsić, predsednik Saveza boračkih organizacija SABOR Dejan Marjanović, kao i brojni građani.

Izvor: MNA

Prethodni članakTraje blokada zgrade RTS-a, niko ne može da uđe
Sledeći članakGojković: Izbori neće biti u martu, Vučić će odlučiti kada će se glasati

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here