U Moravičkom okrugu registrovano 512 novoobolelih od dijabetesa

0
199

ČAČAK – U Srbiji oko 750.000 osoba ili 13,2 odsto odraslog stanovništva boluje od dijabetesa, podaci su Instituta za javno zdravlje na Svetski dan dijabetesa.

Ovogodišnja tema Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti je “Porodica i dijabetes” sa ciljem podizanja svesti o uticaju koji dijabetes ima na porodice i mrežu podrške obolelima, kao i promovisanja uloge porodice u nezi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

Danijela Parezanović iz Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Čačak, u izjavi agenciji MNA kaže da je na području Moravičkog okruga tokom 2018. godine registrovano je 512 novoobolelih od ove hronične bolesti.

Prema njenim rečima, ovo su podaci koje su izabrani lekari dostavili ZZJZ, ali dodaje da mnogi ljudi i ne znaju da imaju dijabetes.

Dijabetes je epidemija 21. veka i ona se može sprečiti fizičkom aktivnošću – objašnjava Parezanović.

Svetski dan dijabetesa Društvo za borbu protiv šećerne bolesti “Diabetes mellitus” iz Čačka obeležava brojnim aktivnostima, prvenstveno merenjem novoa šećera u krvi.

Sekretar Društva Biljana Vasojević, kaže da se svakog utorka i četvrtka organizuje akcija merenja nivoa šćera u krvi, ali i da se organizuju edukativne radionice sa decom, mladim dijabetičarima i starijim.

Vršimo procene mogućnosti nastanka dijabetesa, organizujemo kampove za decu dijabetičare, razna druženja – istakla je Vasojević.

Dijabetes se javlja kada pankreas više nije u stanju da proizvede insulin, ili kada organizam ne može adekvatno da iskoristi postojeći insulin.

Insulin je hormon koji pomaže da glukoza uđe u ćelije, u svrhu proizvodnje energije.

Nemogućnost da proizvede insulin ili da se efektivno iskoristi postojeći insulin, dovodi do povećanog nivoa glukoze u krvi (stanje poznato kao hiperglikemija).

Dugoročno visok nivo glukoze u krvi je povezan sa oštećenjem tkiva različitih organa.

Ukoliko se ne leči, dijabetes može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su slepilo, amputacija, insuficijencija bubrega, infarkt i moždani udar.

Dijabetes je bio odgovoran za 4.000.000 smrtnih slučajeva u svetu u 2017. godini.

Izvor: MNA

Prethodni članakOtvorena izložba posvećena Danilu Kišu
Sledeći članakOdbojkašica Borca Ivona Lazović pozvana u kadetsku reprezentaciju Srbije

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here