U naredna dva meseca omikronom će se zaraziti 70 odsto ljudi u Srbiji

2
582

Broj građana koji su inficirani omikron sojem koronavirusa tri do četiri puta je veći od onog koji je zvanično evidentiran na osnovu laboratorijskih analiza, a do kraja marta biće inficirano 70 odsto populacije Srbije, ocenio je epidemiolog Radmilo Petrović.

On je za Večernje novosti naveo da je za prethodnih sedam dana, od kada je zvanično potvrđen petocifren broj infekcija na dnevnom nivou, zaraženo između 250.000 i 300.000 građana, pri čemu se kako je rekao, ogromna većina novozaraženih “ne vidi u sistemu evidencija“.

Omikron sojem, koji ima najviše mutacija do sada pa probija i postvakcinalni i prirodno stečeni imunitet, biće do kraja marta inficirano 70 odsto populacije. Od tog broja detektovaćemo samo manjinu, a ostali će šetati i širiti virus jer će imati potpuno asimptomatsku infekciju – naveo je Petrović.

Ocenio je i da će broj novoinficiranih nastaviti da raste najverovatnije još dve sedmice, a da bi do „spuštanja“ epidemiološke krive trebalo da počne u drugoj polovini februara.

Izvor: Beta, Večernje novosti

Prethodni članakLančani sudar tri vozila na kružnom putu
Sledeći članakU kovid ambulanti bolnice 92 prva pregleda, devetoro pacijenata primljeno na odeljenje

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here