U novoj školskoj godini neće biti sretenjskog raspusta, evo šta predviđa školski kalendar

0
3018

Prošle su dve trećine letnjeg raspusta – najdužeg predaha od školskih obaveza u toku svake školske godine. Do povratka đaka u klupe ostalo je više od tri sedmice. Predstojeća školska 2023/24. godina za osnovce i srednjoškolce u svim školama na republičkom nivou počinje u petak, prvog septembra – predviđeno je takozvanim školskim kalendarima.

Kako prenosi “Politika“, za douniverzitetsko školstvo van severne pokrajine, što znači većinu osnovnih i srednjih škola u Srbiji, kalendare rada donosi Ministarstvo prosvete, dok ih za vojvođanske osmoletke i srednje škole utvrđuje Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Ovi kalendari uglavnom se podudaraju – nastava za sve đake počinje i završava se istovremeno, istovetan je ukupan broj školskih radnih dana, obeležavaju se i praznuju državni i verski praznici u skladu sa zakonom.

I u predstojećoj školskoj godini 15. i 16. februara praznovaće se Dan državnosti – Sretenje, i ta dva dana i za škole biće neradni, ali ni u jednom školskom kalendaru više se ne pominje – sretenjski raspust. Osim toga, već na prvi pogled uočljiva razlika u novoj školskoj godini jeste to što za đake u Vojvodini nema jesenjeg raspusta, dok je za njihove vršnjake u ostalim krajevima države predviđen jesenji odmor od škole. Uobičajeno je u praksi i da zbog verskih praznika po gregorijanskom i julijanskom kalendaru đaci u severnoj pokrajini odlaze ranije i na zimski i na prolećni raspust od vršnjaka u ostatku Srbije, a tako će biti i u narednoj školskoj godini.

Kalendarom rada Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje precizirano je da „u toku školske godine učenici imaju zimski, prolećni i letnji raspust. Zimski raspust počinje u ponedeljak, 25. decembra 2023. godine, a završava se u petak, 12. januara 2024. Prolećni raspust počinje u četvrtak, 28. marta, a završava se u sredu, trećeg aprila 2024. godine”.

Školskim kalendarom Ministarstva prosvete predviđeno je da i osnovci i srednjoškolci idu i na jesenji raspust koji „počinje u sredu, 8. novembra, a završava se u petak, 10. novembra 2023. godine”. Takođe, isplanirano je da zimski raspust za osnovce počne u ponedeljak, prvog januara, a za srednjoškolce u sredu, trećeg januara, i da se za sve učenike završi istovremeno, u petak, 19. januara 2024. godine. Prolećni raspust, kako je predvideo prosvetni vrh, počinje u ponedeljak, 29. aprila, i trajaće do ponedeljka, šestog maja 2024. godine.

U svim školama nastava se ostvaruje u dva polugodišta. Prvo počinje prvog septembra na republičkom nivou, ali u Vojvodini se završava u petak 22. decembra, a u ostatku države nedelju dana kasnije, u petak 29. decembra. Drugo polugodište u severnoj pokrajini počinje u ponedeljak, 15. januara, a u ostalim krajevima Srbije sedam dana zatim, u ponedeljak, 22. januara 2024. godine.

Nastavni deo školske godine za sve učenike, i osnovce i srednjoškolce, završava se istovremeno na državnom nivou. Za osmake poslednji dan nastave biće petak, 31. maj 2024. godine, a za đake od prvog do sedmog razreda petak, 14. jun. Srednjoškolci koji nisu maturanti nastavu će u novoj školskoj godini pohađati do petka, 21. juna. Gotovo mesec dana pre toga drugo polugodište, ali i školovanje u srednjoškolskim klupama, biće završeno za maturante gimnazija u petak, 24. maja. Za učenike završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih obrazovnih profila srednjih stručnih škola poslednji časovi u novoj školskoj godini biće održani, kao i za osmake, u petak 31. maja. Kraj drugog polugodišta znači kraj nastavnog dela godine, dok školska godina zvanično uvek traje do kraja avgusta.

Letnji raspust za sve đake počinje kada se završi nastava, osim za male i velike maturante koji su u obavezi da polože maturske ispite da bi zavredeli svedočanstvo o stečenom obrazovanju i stekli uslov da nastave školovanje.

Trodnevnu proveru znanja za kraj osnovnog obrazovanja i upis u srednje škole – završni ispit – osmaci će polagati u ponedeljak 17, utorak 18. i sredu 19. juna 2024. godine, precizirano je školskim kalendarom. Planirano je da se 22. i 23. marta održi proba male mature kao verna simulacija testiranja u svim osmoletkama i vid pripreme za najvažniji i jedini ispit koji se sprovodi na nacionalnom nivou u osnovnom obrazovanju. Uvođenje opšte, umetničke i stručne državne mature odloženo je do juna 2026. godine, što znači da će se u junu 2024. godine za kraj srednjoškolskog obrazovanja polagati dosadašnji maturski ispiti.

Izvor: Politika

Prethodni članakČačanin u redovima lučanske Mladosti ide u Čempionšip
Sledeći članakU16 reprezentacija Srbije nakon velike borbe u četvrtfinalu EP, Čačani odlični

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here