U planu tehnička modernizacija brane u Parmencu i izgradnja bujičnih brana na Kamenici i Čemernici

0
615

ČAČAK – Gradonačelnik Čačka Milun Todorović danas je, zajedno sa svojim saradnicima, održao sastanak sa rukovodstvom JVP “Srbijavode“.

Kako je saopšteno iz gradonačelnikovog kabineta, tema sastanka bila je realizacija nekoliko kapitalnih projekata koje ovo javno preduzeće zajedno sa lokalnom samoupravom sprovodi na teritoriji grada.

Suštinska stvar je sagledati kako možemo jedni drugima da pomognemo. U tom kontekstu, jedan od ciljeva današnjeg sastanka, bio je da se postigne dogovor o zajedničkom upravljanju branom u Parmencu u narednom peridu, kako bi joj se vratila multifunkcionalna namena. Tehničkom modernizacijom brane, biće očuvan njen kapacitet za vodosnabdevanje i korišćenje vode za sistem za navodnjavanje, čiji se završetak građevinskih radova očekuje za mesec i po dana, a nakon toga, planirana je ugradnja opreme. JVP “Srbijavode“ ima nameru da do polovine 2023. godine uradi idejni projekat pojedinačnih priključaka za pojedinačne korisnike – poljoprivredne proizvođače sa kojima će se, u narednom periodu, organizovati sastanak – rekao je direktor JVP “Srbijavode“ Goran Puzović.

Paralelno sa ovim poslovima, Javno vodoprivredno preduzeće “Srbijavode“ je kompletiralo tehničku dokumentaciju za uređenje rečnog korita Zapadne Morave uzvodno od brane u Parmencu. Planirano je da uklanjanje viška materijala iz rečnog korita izvrši JVP “Srbijavode“, a da Grad Čačak, deponovani materijal dobije za potrebe nasipanja nekategorisanih puteva.

Podrška JVP “Srbijavode“ nije izostala ni u postupku projektovanja crpne stanice na Ljubić keju, za koju je urađena projektno-tehnička dokumenatcija za izdavanje građevinske dozvole. U toku je tehnička kontrola projekta, nakon čega sledi podnošenje zahteva za izdavanje građevinske dozvole, a nakon toga raspisivanje javne nabavke za izbor izvođača radova na izgradnji crpne stanice, za šta je Grad Čačak izdvojio 89 miliona dinara iz budžeta – izjavio je gradonačelnik Milun Todorović.

Takođe, na sastanku je dogovoreno da predstavnici “Srbijavoda“, Grada Čačka i JP “Gradac“ obiđu sve mostove na vodotokovima prvog reda koji su u nadležnosti JVP “Srbijavode“ (Čemernica i Kamenica) u cilju izrade elaborata za uređenje rečnih korita u zoni mostova. U planu je takođe, da ista ekipa, razmotroti lokacije na Čemernici i Kamenici, na kojima bi bila moguća izgradnja bujičnih brana, kako bi se smanjio rizik od poplava.

U cilju razvoja Ovčarsko-kablarske klisure, JVP “Srbijavode“ će formulisati projektni zadatak, kako bi Grad Čačak budžetom za 2023. planirao sredstva za izradu projektno tehničke dokumentacije za uređenje i regulaciju starog korita reke Zapadne Morave u Ovčar Banji, u skladu sa važećim PGR Ovčar Banja.

Direktor JVP “Srbijavoda“ Goran Puzović upoznao je gradonačelnika Todorovića sa dinamikom radova na izgradnji brane sa akumalacijom “Arilje-profil Svračkovo“ i činjenicom da je izvršeno kompletno inoviranje projektno-tehničke dokumentacije na osnovu analize, koju je sprovelo JVP “Srbijavode“.

Izvor: Morava info

Prethodni članakNajveći deo kadetske ekipe Borca čine igrači koji su “prateće godište“, ambicije nepromenjene
Sledeći članakDanas najhladniji dan septembra, da li će biti miholjskog leta

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here