U subotu obeležavanje 205. godišnjice Boja na Ljubiću

0
383

ČAČAK – Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić predvodiće državnu ceremoniju povodom obeležavanja 205. godišnjice od Boja na Ljubiću i godišnjice smrti Tanaska Rajića, koja će biti održana u subotu 6. juna u 11 sati kod spomenika Tanasku Rajiću na brdu Ljubiću.

Tim povodom, kako je najavljeno, državni sekretar će položiti venac i odati počast junacima palim na Ljubiću i Tanasku Rajiću.

Boj na Ljubiću odigrao se 6. juna 1815. godine i najznačajnija je birka je u Drugom srpskom ustanku. Tom prilikom, čuvajući topove, poginuo je Tanasko Rajić, zapovednik srpske artiljerije. Na brdu Ljubiću nalazili su se utvrđeni srpski šančevi, Turci su opkolili Rajićev položaj i uspeli da ga savladaju. Međutim, u bici je poginuo i turski zapovednik Imšir paša, a Srbi su uspeli da izvojevaju pobedu.

Organizator komemorativnog okupljanja je Vlada Republike Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vence će takođe položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, načelnik Moravičkog upravnog okruga, gradonačelnik Čačka kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Izvor: Morava info

Prethodni članakJoš jedan dan bez novozaraženih u Čačku
Sledeći članakSudar automobila i kamiona na Ibarskoj magistrali kod Mojsinja

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here