U Zagrebu otvorena izložba “Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“

0
146

ČAČAK – U Tiflološkom muzeju u Zagrebu 22. februara je otvorena izložba “Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“, namenjena slepim i slabovidim osobama, realizovana kroz saradnju Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ iz Čačka sa Tiflološkim muzejem iz Zagreba i Muzejem savremene umjetnosti Republike Srpske, uz podršku Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu. Izložbu je podržao i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske.

Inkluzivnom izložbom dela naše slavne sugrađanke po prvi put su učinjena dostupnim slepim i slabovidim posetiocima. Na njoj su predstavljene i četiri originalne Nadeždine slike iz fonda Galerije – “Bavarac sa šeširom“, “Prizrenka“, “More“ i “Gračanica“, koje su u vidu taktilnih ploča prilagođene osobama oštećenog vida.

Kao segment inkluzivne postavke izložena je i replika biste Nadežde Petrović, delo vajara Ivana Meštrovića, koju su izradili učenici Umetničke škole u Čačku. Ovim radom, kojim je omogućeno da se hrvatska publika upozna sa jednim od simbola našeg grada, ponovo su povezani dvoje velikana srpske i hrvatske umetnosti – Nadežda Petrović i Ivan Meštrović, koje je spajalo dugogodišnje prijateljstvo i iskrena podrška u stvaralaštvu.

Publici su se na otvaranju obratili Nina Sivec, direktorka Tiflološkog muzeja, Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, dr Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Boris Milošević, potpredsednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik u hrvatskom Saboru.

Nina Sivec istakla je da se ova izložba oslanja na metodološki najsavremenije pristupe prilagođavanja umetničkih dela slepim i slabovidim osobama, utemeljene na recentnoj stručnoj literaturi.

Branko Ćalović ukazao je na značaj međuinstitucionalne saradnje na ostvarenju ovog projekta, započetog u godini jubileja – 150 godina od rođenja Nadežde Petrović i godini kada je Čačak poneo titulu Nacionalne prestonice kulture, kojom su postavljeni temelji budućih kolaboracija.

Dr Sarita Vujković izrazila je nadu da će, nakon Banjaluke, Čačka i Zagreba, izložba gostovati i u drugim institucijama i gradovima, dok je Boris Milošević istakao da je Srpskom narodnom vijeću bila izuzetna čast da posreduje u organizaciji izložbe.

Otvaranju su prisustvovali i zvaničnici – Ivica Poljičak, dežavni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Milan Vukelić, potpredsednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Zoran Perković, predstavnik iz Ambasade BiH u Hrvatskoj, Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije i Mladen Vesković, načelnik Odeljenja za savremeno stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Republike Srbije.

Otvaranju izložbe prethodila je monodrama “Nenapisana pisma“, u izvođenju Vanje Milačić, koju je pratila audio-deskripcija specijalno pripremljena za ovu priliku, namenjena slepim i slabovidim osobama.

Izvor: Morava info

Prethodni članakInovator iz Čačka osmislio i napravio robota za košenje i krčenje manjih šuma (FOTO)
Sledeći članakMinistarstvo prosvete obezbedilo više od 30 miliona dinara za projekte u školama na teritoriji Gornjeg Milanovca

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here