U Zagrebu otvorena izložba “Sonja Savić – devojka iz grada“

0
218

ČAČAK – U ponedeljak, 7. marta, je u Zagrebu u kultnom “Kinu Tuškanac“ svečano otvorena manifestacija pod nazivom “Ponovo radi bioskop“, koja je ove godine posvećena Sonji Savić. Događaj je realizovan u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća, Ambasade Srbije u Zagrebu, “Kina Tuškanac“ i Jugoslovenske kinoteke iz Beograda.

Ovom prilikom priređena je retrospektiva filmova u kojima je Sonja Savić ostvarila svoje najznačajnije uloge. Kao prateći program u holu je postavljena izložba “Sonja Savić – devojka iz grada“, u produkciji Umetničke galerije “Nadežda Petrović“. Pored panoa sa pričom o Sonji, njenim ulogama, o “Sonjinom septembru“, posetioci su mogli da vide i Sonjina autorska ostvarenja iz domena video arta i eksperimentalnih filmova.

Na otvaranju programa, mnogobrojnoj zagrebačkoj publici najpre se obratila Aneta Vladimirov, voditeljka Odjela za kulturu SNV Hrvatske koja je istakla da su, pripremajući ovogodišnji program “osetili potrebu da u ovim vremenima društvene nepravde, ratne euforije i histerije koja nas sve ozbiljno zlostavlja i gazi odaberemo ženu koja je poslužila kao svjetionik u vremenima kad su vrlo rijetki odabrali umjetničku scenu kao alternativu etiketiranju i govoru mržnje.“

Zatim je prisutne pozdravio i Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“.

Prema rečima koautora izložbe Predraga Živkovića, Sonja Savić je glumila u filmovima koji su obeležili vreme u kome su nastali i bez kojih jugoslovenska i srpska filmska umetnost ne bi bila ista.

Ni jedan od filmova ne bi bio to što jeste da u njima Sonja Savić nije ostvarila ulogu. I pored najviših dometa u domenu filmske glume, Sonja nikad nije videla sebe samo kao filmsku umetnicu, ne želeći da se time bavi do kraja, da bi početkom 90-ih, kad je skrajnuta iz mejnstrim kulture, ušla u alternativne vode, polazeći putem kojim ređe idu i tu ostvarila najveći umetnički domet. Naša galerija se bavi tim vremenom, pokušavajući da afirmiše njeno stvaralaštva o kome se sve više govori u stručnim krugovima izvan Srbije i regiona. Zahvaljujući našem radu, Sonja Savić je prešla put od skrajnute, gotovo prezrene osobe do danas, kada se na raznim manifestacijama označava kao istaknuta i vrlo značajna predstavnica kulture svog naroda na internacionalnoj sceni. Veće nagrade za nas i za nju posthumno nema. Puno je radila na celoj teritoriji bivše Jugoslavije, a za njen razvoj kao umetnice vrlo bitna je bila i zagrebačka alternativna scena i čuvena tetarska grupa “Kugla glumište“. U vremenu sve jačeg deljenja po granicama i svrstavanja na jednu ili drugu stranu, imam potrebu da podsetim da je Sonja radila upravo suprotno i borila se za slobodu stvaralaštva i prevazilaženje bilo kakvih granica i podela, a posebno kada je kultura u pitanju i jedinstveni kulturni prostor koji delimo svi mi iz bivše Jugoslavije. Šteta je za sve nas što takve ljude nismo mogli ni umeli da čujemo na vreme, za njihovog života – rekao je Živković.

Retrospektivu filmova Sonje Savić otvorili su Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke iz Beograda i Davor Trkulja, ministar savetnik i otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Zagrebu.

Nakon Zagreba, slični programi u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća očekuju se u Rijeci i Splitu.

Izvor: Morava info

Prethodni članakNa dva kraja grada zaustavljeni vozači pod dejstvom kokaina i drugih opijata
Sledeći članakVlada produžila ograničenje cene goriva do 11. aprila i zabranila točenje van rezervoara

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here