Umetnička Galerija “Nadežda Petrović“ partner na projektu Evropske prestonice kulture

0
115

ČAČAK – Umetnička Galerija “Nadežda Petrović“ bila je partner na projektu, odnosno podržala je realizaciju izložbe “Iz ženskog ugla“ autorke Jasne Jovanov, otvorene u Galeriji Kulturnog centra “Karlovačka umetnička radionica“ u Sremskim Karlovcima, budući da je jedna od na izložbi prikazanih 12 heroina upravo Nadežda Petrović. Na taj način čačanska Galerija se uključila u programe Evropske prestonice kulture 2022.

Osmog juna priređeno je stručno vođenje autorke izložbe Jasne Jovanov koje je otvorila pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasleđa Danijela Vunušić a događaju su prisustvovali direktor i kustosi Umetničke galerije “Nadežda Petrović“.

Izložba “Iz ženskog ugla“ je segment programskog luka “Heroine“ manifestacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022, u organizaciji Udruženja “Češka beseda“ iz Novog Sada.

Postavka predstavlja trinaest žena koje su odigrale značajne uloge u srpskoj kulturi i koje su svojim delovanjem pomerile granice i stege koje je negovalo tadašnje društvo. Nadežda Petrović, usled svog umetničkog aktivizma, ne samo kao slikarka već kao likovni pedagog, organizatorka kulturnih dešavanja, autorka likovnih kritika, fotografkinja koja je sakupljala etnografske predmete i heroina dubokog patriotizma svakako je zaslužila mesto među ovim izuzetnim ženama.

Izložba je javnosti dostupna do 19. juna 2022.

Izvor: Morava info

Prethodni članakNedovoljno uglja iz Kolubare i za EPS, neće ga biti za građane
Sledeći članakStigli rezultati analize 130 uzoraka iz Moravičkog okruga, skok broja novozaraženih u Milanovcu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here