Umetnički eksponat “Žbunotrč“ odšetao iz čačanske galerije do ćuprijskog muzeja

0
204

ČAČAK – Dela iz zbirke Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ u narednih mesec dana gostuju u Muzeju “Horeum Margi – Ravno“ u Ćupriji.

Transport izložbe od Čačka do Ćuprije u četvrtak 12. maja bio je nesvakidašnji, jer se jedan eksponat usput “družio“ sa decom. Kako je u pitanju transport umetničkih dela nastalih u 21. veku kada su umetnički performansi i akcije neizostavni u umetničkim programima, ovo se moglo i očekivati. Ready-made objekat čuvene umetničke grupe ŠKART (Dragan Protić i Đorđe Balmazović) pod imenom “Žbunotrč“, koji predstavlja umetničko delo sastavljeno od otpadnog materijala i odabrane biljke u saksiji, a izrađeno sa velikom dozom dovitljivosti, humora i ekološke svesti, “šetao“ je školskim dvorištem u Osnovnoj školi u Preljini sa učenicima prvog razreda, a zatim se družio sa učenicima petog razreda Osnovne škole “Đeneral Marko Đ. Katanić“ u Bresnici.

Ove akcije je osmislila i organizovala Dragana Božović, kustoskinja čačanske galerije i autorka izložbe. “Žbunotrč“ pripada seriji umetničkih radova “mobiljki“, pa su, shodno tome, razdragani učenici šetajući sa njim pomogli biljkama da budu mobilne. Takođe, saznali su da “Žbunotrč“ već ima zavidno iskustvo – od 2010. do 2013. godine šetao je Beogradom, Venecijom, Londonom, Lincom i Nagojom u dalekom Japanu. Videli su ga i građani Čačka na svojim ulicama u akciji “U šetnji sa Žbunotrčom“ 2016. godine.

U toku trajanja izložbe biće organizovano da “Žbunotrč“ sa decom i drugim građanima “protrči“ i ulicama Ćuprije poznatog grada atletike.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPredstava Glumačke radionice Doma kulture u zvaničnoj selekciji Majskih igara u Bečeju
Sledeći članakPlesni klub “Star Dance“ koncertom obeležava 20 godina postojanja

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here