Upozoravajuće istraživanje: Svaki treći učenik učestvuje u tuči bar jednom godišnje

2
130

Trećina učenika učestvovala je u tuči bar jednom tokom godine, pokazali su rezultati istraživanja o zdravstvenom ponašanju školske dece u Srbiji u školskoj 2021/2022. godini koje je sproveo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Dnevni list “Politika“ preneo je danas da je primetan porast agresivnog ponašanja devojčica i da učenice češće zlostavljaju vršnjakinje u odnosu na prethodno istraživanje sprovedeno 2018. godine.

Psihološkinja Ana Mirković je za “Politiku“ ocenila da istraživanja ponašanja i navika školske dece pokazuju da društvo u kom živimo postaje sve agresivnije.

  • Deca i mladi odrastaju u kulturi nasilja, u kojoj je agresija sveprisutna i postala je moneta za komunikaciju – kazala je Mirković.

Oko 41 odsto učenika i učenica prvog razreda srednje škole kazalo je da su prvi sekseualni odnos imali sa 15 godina, a petina je rekla da su prvo intimno iskustvo imali u 11. godini.

Istraživanje je pokazalo da đaci najveći deo slobodnog vremena provode koristeći internet, a svaki 11. učenik koristi društvene mreže više od sedam sati dnevno.

Svaki peti ispitanik naveo je da mu je lakše da govori o svojim osećanjima putem interneta nego uživo.

Nervozu je jednom nedeljno ali i češće, osećalo skoro 40 odsto đaka, dok je trećina bila razdražljiva, a petina se žalila da ima povremeno nesanicu.

Uzorak istraživanja činilo je 198 odeljenja petog i sedmog razreda osnovnih škola i prvog razreda srednjih škola, a ukupno je 3.713 ispitanika odgavaralo na pitanja instituta “Batut“.

Izvor: Beta

Prethodni članakNovi domaći film na repertoaru Kulturnog centra
Sledeći članakLazović: I izlazak na izbore i bojkot imaju svoju cenu; Brnabić: Beogradski izbori sigurno 2. juna

2 KOMENTARA

  1. Kakvi roditelji takva deca. Roditelji se ne postuju, kako i gde deca da nauce tu osobinu. Danas se, pred decom roditelji svadjaju, biju, vredjaju a deca upijaju kao sundjeri. I misle da se tako treba ponasati. Plus dostupna tehnologija. Zato nije nikakvo cudo sto izrastaju u vandale.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here