Vazduh u Srbiji ubuduće će se meriti po oštrijim evropskim kriterijumima: Već od oktobra vrednosti će biti upozoravajuće

0
122

Vlada Srbije donela je zaključak o primeni evropskog indeksa kvaliteta vazduha. Ekolozi kažu ovo je važna vest, jer će slika o zagađenju vazduha ubuduće biti realnija, ali se postavlja pitanje da li će to više brinuti građane.

Beogradski vazduh, u junskom danu, na 25 stepeni je dobar, kaže sajt Beoeko, što znači da boravak na otvorenom ne predstavlja rizik za većinu stanovništva. U budućnosti, međutim, kvalitet vazduha meriće se evropskim kriterijumima, koji su daleko oštriji.

Šabac, Novi Pazar, Čačak, Kosjerić Pirot, čak i Kragujevac… oni će svi već tamo od polovine oktobra početi da budu crveni, ljubičasti i braon i tako će biti do kraja godine – rekao je za Euronews Srbija Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije.

Klimatolog Vladimir Đurđević ističe da ćemo biti češće u crvenim zonama, a povremeno i u ljubičastim, koje su opasne za sve građane.

Prema sadašnjem merenjima, vazduh u Srbiji svrstava se u pet kategorija: odličan, dobar, prihvatljiv, zagađen i jako zagađen. Evropski indeks ne poznaje odličan vazduh, već samo dobar, prihvatljiv, srednji, loš, veoma loš i izuzetno loš.

Mi ovde merimo zagađenje, ne merimo mi lepotu. Ni u jednom indeksu na svetu taj nisko zagađen vazduh se ne naziva odličan. Videćemo različitost indeksa kada počne grejna sezona. Tog trenutka, kada ljudi počnu da dogrevaju, stvoriće se razlika u prikazu ovog sada korišćenog indeksa, jer je ovaj ‘labaviji’ – kaže Lekić.

Važnije od same definicije kvaliteta vazduha su zdravstvene preporuke koje ga prate, kaže profesor Đurđević. Tako su do sada mogli da šetaju, džogiraju i dišu i oni koji to možda nisu smeli.

Glavna poenta svega ovoga je da su naše preporuke sad dobre, odgovaraju preporukama EU, a preporuke EU su utemeljene na istraživanjima koje se tiču uticaja na zdravlje, na medicinskim preporukama – navodi Đurđević.

To su preporuke koje nam saopštavaju doktori, šta je za nas sigurno a šta nije, tako da sad, kada vidite boje na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine i preporuke, to je sve usaglašeno. Nije raštimano kao pre – dodaje on.

Sada će više nego ikad doći do izražaja da najlošiji vazduh u Evropi imaju Srbija, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Iako novi indeks zagađenja to ne može promeniti, građani će biti bolje informisani o tome šta se dešava, a to je, kažu sagovornici, ključni osnov za neku buduću promenu.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakOdržan memorijalni turnir “Uroš Josipović“ (FOTO)
Sledeći članakKoliko mostova treba da padne u Čačku da bi pala neodgovorna vlast?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here