Večeras otvaranje izložbe plakata kultnih filmova YU kinematografije

0
234

ČAČAK – U galeriji u Gornjeg hola Doma kulture, od večeras, 25. februara, pa do 11. marta, ljubitelji filmske umetnosti moći će da pogledaju izložbu “Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1945-1970“.

Izložba će u hronološkom nizu predstaviti originalne eksponate iz fundusa i arhiva Filmskog centra Srbije. Ovo je svojevrsna šetnja kroz tri decenije YU kinematografije i podsećanje na filmove kao što su “Višnja na Tašmajdanu“, “Kapetan Leši“, “Kozara“, “Kad budem mrtav i beo“, “Slavica“, “Čudotvorni mač“, “Pesma sa kumbare“, “Ljubav i moda“, “Skupljači perja“ i mnoge druge.

U pogovoru kataloga izložbe dr Jovan Čekić između ostalog kaže:

Sažimajući neke od najvažnijih momenata filma u jednoj vrsti kolaža/montaže, plakati su pre svega težili da privuku pažnju potencijalnih gledalaca. Oni su bili neka vrsta “umetničke“ interpretacije filma u kojoj je dizajner nastojao da temu filma predoči što efektnijim sredstvima.

Tokom trajanja izložbe, u Maloj sali Doma kulture od 20 časova biće prikazana i dva filma: “Sarajevski atentat“, Fadila Hadžića iz 1969. godine (4. marta) i “Kad budem mrtav i beo“ (10. marta), remek-delo srpske i jugoslovenske kinematografije reditelja Živojina Pavlovića iz 1967. godine.

Ulaz na projekcije je slobodan.

Izvor: Morava info

Prethodni članakKnjiga “Boje drugarstva“ predstavljena učenicima OŠ “Tanasko Rajić“
Sledeći članakOdložen koncert violinistkinje Sonje Kalajić

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here