Veliki broj Čačana odazvao se pozivu da obave preventivne preglede u Domu zdravlja i bolnici

0
812

ČAČAK – Od početka godine u Čačku, u Domu zdravlja i Opštoj bolnici, obavljeni su brojni preventivni pregledi koje je prošlo više hiljada građana.

Samo minulog vikenda, prošle sedmice, šansu da provere svoje zdravlje iskoristilo je nešto više od 500 sugrađana.

  • Preventivi pregledi su veoma korisni, jer sam zahvaljujući njima za jedan dan uspela da pribavim brojne nalaze i izveštaje za koje bi mi u redovnom postupku trebalo nekoliko dana, uz odsustvo s posla ili odlazak na bolovanje. Ovako sam jedne nedelje dobila izveštaj laboratorije, EKG srca, indeks telesne mase… Jedinu zamerku imam na nedovoljnu informisanost pacijenata. Mnogi su došli sa već utvrđenim oboljenjem, u nameri da tog dana reše zdravstveni problem, jer je to brži put da se dođe do željenog specijaliste, zbog čega je bilo i zastoja prilikom pregleda – kaže Čačanka Slavica Katanić, koja ističe da je preventivnim pregledima i „uštedela” najmanje desetak hiljada dinara jer zbog kontrole svog oboljenja, slične analize dobija u privatnim klinikama i laboratorijama, koje nisu jeftine.

U Službi za lečenje odraslog stanovništva čačanskog Doma zdravlja prošle nedelje je pregledano 319 pacijenata. Od 127 pregledanih kod specijaliste opšte medicine, njih 17 je upućeno na dalju dijagnostiku. Prilikom ultrazvučnog pregleda abdomena od 82, kod njih 11 postoji sumnja na neko oboljenje.

  • Svakog vikenda nama se javi u proseku od 300 do 400 pacijenata koji prolaze preventivne preglede. Reč je o značajnom i širokom obuhvatu stanovništva koje redovno prevenira svoje zdravlje. Pored klasičnih pregleda koje radi opšta medicina, merenje krvnog pritiska, slušanje srca i pluća, EKG, laboratorija sa glikemijom, tumor markeri, uz pregledi abdomena i male karlice… taj posao obavlja u proseku šest lekara. Radili smo ginekološke preglede, UZ dojke… Imali smo i pokretni mamograf u dva navrata – izjavio je za „Politiku” dr Aco Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku.

On ističe da se već godinama u ovoj ustanovi rade redovni skrininzi na karcinom debelog creva. I doktor je saglasan da se veliki broj pacijenata na preventivne preglede javlja upravo zbog dugih lista čekanja na redovan pregled kod lekara ili specijaliste.

  • Sugrađani upravo ovakve preglede koriste da urade neku dodatnu analizu ili pregled koji se u ovakvim situacijama obavljaju bez ikakvog zakazivanja. Prednost je i što pacijenti kod kojih se ispostavi sumnja na neko oboljenje odmah upućuju na dalje lečenje. U proseku oko 10 odsto onih koji prođu preventivni pregled, imaju potrebu za danjom dijagnostikom, odnosno sumnju na neko oboljenje – kaže dr Pajović, ocenjujući ovaj postotak kao opravdavajući za preglede ove vrste.

U narednom periodu u Domu zdravlja će biti vršeni ultrazvučni pregledi dojke, za koje uvek vlada veliko interesovanje. Jedino mesto gde za preventivne preglede nema gužvi je Dečji dispanzer, a razlog su redovni i sistematski pregledi koji se inače vrše kod dece školskog i predškolskog uzrasta. Minule subote pregledano je 10 mališana, od toga je dvoje upućeno na dalju dijagnostiku.

U okviru svih pregleda urađeno je i 256 laboratorijskih ispitivanja.

Preventivni pregledi se obavljaju i u okviru službi Opšte bolnice. Minulog vikenda su u ovoj ustanovi pregledana 183 pacijenta.

  • Na Odeljenju dermatologije bilo je 93 pregleda, od čega tri pacijenta imaju malignu bolest, šest pacijenata je upućeno na pregled kod hirurga zbog displastičnih mladeža. Nije bilo novootkrivenih malignih melanoma, ali je jedan pacijent upućen za Beograd na dalju dijagnostiku. Na odeljenju radiologije obavljeno je 90 ultrazvučnih pregleda abdomena i male karlice – izjavila je dr Marija Stranjanac, zadužena za odnose s javnošću u ovoj ustanovi.

Izvor: Politika

Prethodni članakLista najtraženijih fakulteta se ne menja, i ove godine najpopularniji je smer na Filozofskom fakultetu
Sledeći članakU Gornjem Milanovcu obeležena gradska slava – Svete trojice (FOTO)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here