Violeta Marković i pomoćnica gradonačelnika različito o Postrojenju za preradu otpadnih voda u Atenici

4
1011

ČAČAK – Deo čačanske opozicije optužio je čačansku vlast da se najavljena izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda odvija “pod velom tajne“, kao i da će ovaj objekat naneti štetu građanima čiji su domovi na oko 150 metara od ovog postrojenja.

Sa druge strane, Marjana Petronijević, pomoćnica gradonačelnka za zaštitu životne sredine, kazala je da je urađena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, i da je nedvosmisleno pokazala da izgradnja Fabrike apsolutno ni na koji način ne ugrožava lokalno stanovništvo, već naprotiv samo mu donosi benefit.

  • Izabrana lokacija nalazi se u blizini 50 kuća u naselju Prelići u Donjoj Atenici, i one su sve ozakonjene. Prema podacima do kojih smo došli, pri radu postrojenja, može doći do buke, kao i do neprijatnog mirisa, tako da će ovi meštani biti izloženi stalno tim problemima, ako imamo u vidu da će se godišnje ovde prerađivati oko 15.000 tona fekalija. Ovi ljudi su do skoro trpeli deponiju koja im je bila pored kuća, a sada će i ovo, kao da su u nekakvom getu i građani drugog reda – rekla je Violeta Marković potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke u Čačku.

Pomoćnica gradonačelnika Petronijevićka navodi da je još 1977. godine utvrđena lokacija za izgradnju, koja se nalazi na mestu gde se Atenička reka uliva u Zapadnu Moravu, jer je struka još tada utvrdila da je to najbolja lokacija na teritoriji Grada Čačka, zbog toga što sve otpadne vode grada putem kolektora dospevaju upravo na taj lokalitet.

  • Nakon decenija čekanja, Grad Čačak je 2021. godine odlučno pokrenuo ovo pitanje i izradio idejni projekat Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda “Prelići“ uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine. Urađena je Studija o proceni uticaja na životnu sredinu i ona je pokazala da nema nikakve štetnosti po zdravlje ljudi. Naša država još uvek tretira samo 10 odsto otpadnih voda. Ako se otpadne vode ne prerađuju, zagađuju se naše reke i naša polja što predstavlja opasnost po zdravlje naše dece, stanovništva, životinja i celokupnog ekosistema – kazala nam je Petronijevićka.

Ona je dodala da je izgradnja postrojenja je od suštinske važnosti i predstavlja ekološki prihvatljivo i održivo rešenje, uz poštovanje propisanih uslova i mera zaštite životne sredine i zdravlja stanovništva.

  • Kada se realizuju veliki, kapitalni projekti, kao što je izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda zabrinutost građana od nepoznatog je opravdana i razumljiva. Jedna od bojazni građana sa kojima smo imali priliku da razgovaramo na sastancima povodom ovog pitanja, odnosi se na neprijatne mirise prilikom rada Fabrike. U fazi redovnog rada, najveće izdvajanje tih mirisa iz otpadnih voda se dešava na samom početku tretmana, u sabirnom sistemu i u primarnom delu tretmana, kao i u objektu za tretman mulja. Upravo zbog toga, predviđeno je da se ovaj proces odvija u zatvorenom sistemu kako neprijatni mirisi ne bi dospevali u neposredno okruženje. Naši sugrađani nemaju razloga za brigu, fabrika se gradi da bismo unapredili životnu sredinu, zdravlje i kvalitet života svih sugrađana. Reč je o najmodernijem postrojenju u Srbiji koje pri radu koristi najsavremenije tehnologije – zaključila je Petronijević.

Nedavno je zatvoren tender za izvođača radova koji će imati zahtevan zadatak da ispoštuje sve visoko postavljene ekološke standarde prilikom izgradnje Postrojenja u Čačku.

Izvor: Večernje novosti

Prethodni članakOvo su tehnički detalji rekonstrukcije fontane na Gradskom trgu: Mlaz vode u bojama srpske zastave
Sledeći članakPlanska isključenja struje za sredu, 24. april

4 KOMENTARA

  1. Hahahah vidi ti ovu malu, bas se isprimala na funkciju.
    To je politicka funkcij, a ti politicki je pitanje da li imas i 10 glsova. Zato su vam clanovi u sns i ljuti

  2. Zašto se vas dve koalicione partnerke i bivše partijske drugarice svađate? Jeste li vas dve čule da su SNS i Vuk Jeremic u koaliciji? Pa zašto onda ne sarađujete, nego činite na volju opoziciji? Necu to više da čujem, nego se u pamet, drage žene

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here