Ovo su tehnički detalji rekonstrukcije fontane na Gradskom trgu: Mlaz vode u bojama srpske zastave

28
4512

ČAČAK – Rekonstrukcija fontane na Gradskom trgu, koja je bila u veoma lošem stanju, iz koje je curela voda, a granitne ploče i betonski zidovi su popucali, napreduje predviđenom dinamikom, kaže direktor JP “Gradac“ Milan Bojović.

Za rekonstrukciju je na javnom pozivu izabrana čačanska firma “Vodoinženjering“, koja je, prema Bojovićevim rečima, dala najpovoljniju ponudu od 16,3 miliona dinara sa PDV-om. Inače, za radove na sanaciji fontane iz gradskog budžeta opredeljeno je 17 miliona dinara.

 • Najznačajniji deo sredstava će biti utrošen za nabavku i ugradnju kamenih ploča, tj. za gradjevinske radove, u iznosu od 7,5 miliona dinara. Oko 3,8 miliona dinara će biti utrošeno za vodene atrakcije (mlaznice i sl.), dok je za ostale radove planirano ukupno oko 2 miliona, i to za hidrauličke instalacije, usisavanje fontane, regulisanje nivoa vode, zaštitu mašinske sale, održanje kvaliteta vode i rasvetu bazena – naveo je Milan Bojović.

Ranije je istaknuto da će fontana zadržati stari oblik, ali će dobiti potpuno novi izgled. Milan Bojović precizira šta to tačno znači.

 • Planirani i započeti radovi podrazumevaju izgradnju nove betonske ploče fontane, rušenje zidova preliva koji su bili u lošem stanju, izgradnju novih zidova, premaz svih površina lepkom i mrežicom. Nakon toga sledi izrada nove hidroizolacije fontane, čime će se eliminisati gubitak curenje vode iz fontane. U završnoj fazi radova biće postavljene nove ploče, bele mermerne ploče za pod fontane i sivo-zelene granitne ploče za zidove fontane. Bele mermerne ploče će dati prelepu svetloplavu boju vode, a sivo-zelene granitne ploče će povezati izgled fontane sa urađenim trgom, kao i sa šetalištem koje se trenutno rekonstruiše u Ulici župana Stracimira. Što se građevinskih radova tiče, dobija se potpuno nova i rekonstruisana betonska školjka, fontane koja će biti obložena novim pločama. Najvažnije izmene se odnose na vodene atrakcija fontane, gde će biti zadržane postojeće mlaznice, uz zamenu oštećenjih mlaznica, i dodavanje još četiri tipa novih atraktivnih mlaznica, od kojih će najzanimljivije biti mlaznice koje će davati mlaz vode koji će biti „obojen“ crvenom, plavom i/ili belom bojom. Na taj način, mlaznice će formirati „zastavu Srbije“, dodavanjem novih reflektora u boji sa DMX kontrolom upravljanja bojama. Novi sistem filtracije vode će omogućiti filtraciju vode i u zimskim uslovima, tako da je moguće da fontana ostane u funkciji i u zimskom periodu. Uz sve ove radove, biće izgradjen i sistem za ručno usisavanje fontane, a biće izvršena i prepravka i zamena postojeće dotrajale cevne instalacije u tehničkim prostorijama – kaže Bojović.

Prema njegovim rečima, kompletna rekonstrukcija trebalo bi da bude završena istovremeno sa radovima u Ulici župana Stracimira.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDveri Čačak: Ono što imaju deca u Beogradu moraju imati i u Čačku
Sledeći članakVioleta Marković i pomoćnica gradonačelnika različito o Postrojenju za preradu otpadnih voda u Atenici

28 KOMENTARA

 1. Po važećem zakon posao MORA da dobije firma koja da najbolju (najmanju) ponudu. To je sulud pristup i zato se gotovo svi radovi katastrofalno izvode. Čujem da će ovaj idiotski zakon biti promenjen, ali sada je tako.

 2. Svaka investicija pa i ova glupa vezana za fontanu otvara mogucnosti za lopovluk i razne talove.Opet je treba za 5 godina rekonstruisati.😉

 3. Gospodine Bojovicu,pitate li se uopste kada dajete posao firmi koja je nekada bila zaista ugledna,a danas trenutno pod ostavinskom raspravom naslednika preminulog vlasnika,oni nemaju ni strucnosti a ni radnika da ovo sprovedu u delo sto je pokazala i fontana na gradskoj plazi,pri tom imradnici rade ne prijavljeni,sto se moze proveriti u nadleznim inspekcijama ili ste i vi ukljuceni u tender.

  • Sve je to istina što ste napisali za pomenutu firmu, ali gospodin Bojovič oćigledno nezna ko su izvođači radova.Svi dosadašnji poslovi vezani za gradske fontane jeste radila i održavala firma koju je gospodin Bojeovi pomenuo,Ali sadašnje radove izvodi Vodoing Gradnja ( koja takođe nema stručne ljude, još manje prijavljene) čiji je vlasnik sin od pomenutog gospodina koji je preminuo i koji je bio za svaku pohvalu.
   Tako da očigledno gradske vlasti i ne znaju ko je dobio posao i ko izvodi radove, a o stručnosti i kadrovima da i ne govorim to im i onako nije važno jer se u većini slućajeva diplome kupuju, na veliku žalist.Takođe o radnicima koji rade na crno to tek ne žele da komentarišu.

  • Poštovani, firma Vodoinženjering je nakon smrti osnivača prevedena na njegovu suprugu, a vodi je njegov najmlađi sin Marko kome je i namenjena, što se može proveriti na sajtu APRa. Gospođa je ispektor zaštite na radu, u penziji, bez ijedne mrljice u karijeri i upamćena po tome što je uvek pomagala radnicima da nako su doživeli nesreće na radu ostvare svoja prava na odštetu. Ako zaista raspolažete tačnim i proverenim informacijama da su takvi ljudi sad došli do stadijuma da krše radnička prava, i globe radnike- zašto već niste na kursu nemačkog jezika ili u nekom redu ispred strane ambasade? Koji je to privatni preduzetnik radnike tretirao bolje nego Srboljub Đurić pokojni? Ajte molim vas! Samo što im noge nije prao, al im je zato svako veče sam kuvao ručak, davao bonuse za svaki životni događaj vozili svi firmine automobile živeli bolje nego kod Tita i svi do jednog ispoštovani nakon negove smrti od strane sina mu identično kako bi i on sam to čino. Radnici su se za sve to zahvalili nelojalnošću od sitnog potkradanja do ozbijnog privrednog kriminala i ovakvim i sličnim pljuvačinama ničim opravdanim i zasluženim. Pre će biti da tamo ima radnika koji su fiktivno prijavljeni da bi sabrali radnog staža do penzije, a ovo o čemu govorite su verovatno radnici firmi podizvođaća. Koliko su stručni, nisam kompetentna da komentarišem, al videćemo uskoro šta ce napraviti, pa ako bude ko Vesićeve kocke na trgu Republike, bar se zna ko će da snosi odgovornost.

    • Poštovani, uistinu nemam ni jednoj jedinog dana radnog staža upisanog u radnu knjižicu. Nikada u životu nisam platila račun za struju, a kamo li porez. Ne posedujem ni račun u baci, ni mobilni telefon, niti bilo kakvu ličnu imovinu. Spavam sa otključanim vratima. Svi radnici i bivši radnici pomenute firme koji se smatraju da su na bilo koji način oštećeni ili nedostojanstveno tretirani, pa čak i samo nezadovolji, imaju kome da se obrate sa tim u vezi. I posebno ako politizovane i kriminalizovane nadležne državne službe nisu adekvatno reagovale, tim pre će se izaći u susret svim opravdanim i realnim zahtevima radnika. Čovek koji je u Čačak došao s dva para gaća i stvorio sve što jeste časnim, poštenim i krvavim radom, od prvog filtera sastavljenog u kupatilu jednosobnog stana od pozajmljenih i s čašću vraćenih 200 maraka u vreme kada su negova i ženina plata iznosile 20ak, iza sebe je ostavio dovoljno dostojnih naslednika koji u skladu sa amanetima neće menjati ni jedan segment poslovanja i opštih principa kakve je i Srboljub negovao, a među kojima je i taj da se u Đurića od vajkada prva sovra postavlja za radnike, a druga za decu, kumove i rođake.

     • Kad covek u zivotu nije napravio sam ni kucicu za pse, dzaba pise po drustvenim mrezama i proziva ljude !
      Tu energiju usmeriti na neke pametnije poteze u zivotu…..

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here