Više od dve godine su cene goriva ograničene: Koliko je litar poskupeo od 2022. godine?

0
255
Foto: Pixabay

U februaru 2022. godine Vlada Srbije donela je Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata. Od tada se na sedmičnom nivou određuju maksimalne cene dizela i benzina na pumpama.

Kako piše Danas, već dve godine građani Srbije od petka do petka čekaju da mediji objave koliko će ih litar goriva koštati u narednih sedam dana.

U ovom trenutku, odnosno do 15. marta, u Srbiji će litar evrodizela koštati maksimalno 202 dinara, a cena benzina evropremijum BMB biće 185 dinara.

Godinu dana ranije, evrodizel je na pumpama maksimalno koštao 194 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 177 dinara za litar.

Od druge sedmice marta 2022. evrodizel je koštao 187,7 dinara za litar, a evropremijum BMB 95 176,3 dinara po litri. Tada je to bilo poskupljenje evrodizela za 8,7 i evropremijuma BMB 95 za 5,3 dinara po litri.

U odnosu na mart 2022. godine evrodizel je danas skuplji za 14,3 dinara po litru (7,6 odsto), dok je benzin skuplji 8,7 dinara po litru ili 4,9 odsto.

Istovremeno, barel sirove nafte tipa „brent“ danas košta oko 82 dolara, dok je pre dve godine zbog izbijanja rata u Ukrajini barel nafte skočio početkom marta na preko 120 dolara za barel, a prosečna cena „brenta“ u martu je iznosila 117 dolara.

Nafta je u istom mesecu pre dve godine bila skoro 50 odsto skuplja, ali je zato danas gorivo pet do osam odsto skuplje nego tada.

Prošle godine u ovo doba barel ove nafte koštao je 78 dolara.

Danas podseća i da je Uredba o ograničenju cena naftnih derivata izmenjena je 11. marta 2022. godine, tako što se Vlada Srbije odrekla 20 odsto vrednosti akcize na benzin čime su maloprodajne cene goriva povećane u proseku za šest dinara.

Najviše maloprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 utvrđuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija svakog petka i one se objavljuju na njegovoj internet stranici najkasnije do 15 časova, do prestanka važenja Uredbe.

Benzinske pumpe, kako je predviđeno ovom Uredbom, dužne su da maloprodajne cene goriva evro dizel i evro premijum BMB 95, koje ne smeju da budu više od najviših maloprodajnih cena utvrđenih od strane Ministarstva trgovine, primene odmah po objavljivanju na internet stranici Ministarstva trgovine.

Izvor: Danas

Prethodni članakPioniri OK Lotus prvaci lige Moravičkog i Zlatiborskog okruga
Sledeći članakDS Čačak: Vizionarska borba Zorana Đinđića za bolju Srbiju i dalje nas obavezuje, ne smemo odustati

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here