Vlada povećala akcize: Koliko bi gorivo moglo da poskupi od 1. maja?

7
6519
Foto: Pixabay

Vlada Srbije donela je odluku da uskladi akcize sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2023. godini, objavio je “Službeni glasnik“.

Kako je objavljeno, iznosi akciza usklađeni su na osnovu Zakona o akcizama s godišnjim indeksom potrošačkih cena i biće primenjivani od 1. maja.

Na osnovu toga, nova akciza za bezolovni benzin biće viša za 4,75 dinara, odnosno 5,70 dinara, kad se uračuna i PDV, koji će biti veći zbog veće akcize.

Akciza na dizel porašće 5,86 dinara (sa PDV-om), a akciza na TNG za 4,45 dinara, kada se uračuna porez.

Ukoliko bi se nove – uvećane akcize „prelile“ na maloprodajnu cenu, za toliko bi dakle gorivo na pumpama bilo skuplje.

Hoće li se to dogoditi, pitanje je ponajviše za državu koja već više od dve godine određuje krajnju cenu goriva, piše N1.

Prošlogodišnje povećanje akciza, od 1. oktobra, prelivalo se narednih nekoliko nedelja u krajnju cenu.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da je jedino izvesno da će proizvođači i uvoznici derivata nafte od 1. maja biti u obavezi da obračunaju i plate nove, uvećane akcize.

  • Pošto je 1. maj sreda, Ministarstvo energetike će u petak, 3. maja, utvrditi nove prosečne veleprodajne cene, uzimajući u obzir povećanje akciza, ali da li će se na kraju cena na benzinskim stanicama promeniti i koliko zavisi i od uticaja ostalih parametara u formuli za izračunavanje cena. Mogući su svi scenariji, ali pošto je povećanje akciza prilično veliko izvesno je da će se cena goriva povećati, ali se ne zna da li će to biti za manji, veći ili isti iznos – kažu u Udruženju.

Vlada Srbije je u skladu sa Zakonom o akcizama usvojila nove iznose akciza i za alkohol, nikotinske proizvode, kafu, gas…

Izvor: Tanjug, N1

Prethodni članakDrugi put u poslednjih sedam dana igrač kola KLS je iz redova Čačka 94
Sledeći članakUhapšena dvojica lopova koji su sa krova čačanske bolnice krali table bakarnog lima

7 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here