Vladanu Matijeviću uručeno priznanje “Zlatni krst kneza Lazara“

0
290

ČAČAK – Književniku iz Čačka Vladanu Matijeviću uručena je nagrada za sveukupno književno delo “Zlatni krst kneza Lazara“, na tradicionalnoj manifestaciji “Vidovdansko pesničko bdenije“, u porti manastira Gračanica. Predsednik žirija književnik, istoričar književnosti i književni kritičar Dragan Hamović rekao je u obrazloženju nagrade da je Matijević autor koji pripada redu najizrazitijih srpskih prozaista, u vremenima kada se proza uveliko piše prema kalupima kulturne industrije.

Prema rečima predsednika žirija, Matijević stvara u modernoj tradiciji “priča koje su izgubile ravnotežu“ i sa kalupima se poigrava. Skrajnuti junaci i njihovi mali svetovi obeleženi su groteskom i karikaturom, kao merom opšte deformacije sveta i čoveka.

Vanredno duhovit, osetljiv i povremeno mračan, ovaj pisac se pomera između parodijskih olakšanja tegoba egzistencije i gorkog suočenja sa tim teretima i ljudskim slabostima. Čitalac, pored toga, oseća da Matijevićeva pripovedna svest neprekidno traži ‘izlaz iz naših mrakova’ i snagu ‘za preporod i obanvljanje’. Ne sklanja se u bezbedne, preporučljive zone kao većina drugih, nego se poduhvata traumatičnih epohalnih tema, dotiče i provocira mnogo toga što čini bolesni lik stvarnosti, opšte i nacionalne. Mada osobenjak i anarhičan, ne odbacuje ni teme koje proističu iz činjenice pripadanja narodnoj zajednici i jeziku kojim se izražava. Skorašnji roman “Sloboda govora“, na primer, priču o izobličenju naše stvarnosti pripoveda govoreći o postepenom ali sigurnom razaranju uloge medija kao verodostojnog glasa javnosti. Glas Vladana Matijevića ispoljava se kao glas opiranja i otpora, subverzije i slobode u odnosu na pravila epohe koja ljude i narode podjarmljuje, sluđuje i obezličava kao ljudska bića – rekao je predsednik žirija manifestacije “Vidovdansko pesničko bdenije“ Dragan Hamović.

“Vidovdansko pesničko bdenije“ održano je 27. juna u Gračanici, po 33. put, u organizaciji Doma kulture Gračanica. Pored nagrade “Zlatni krst kneza Lazara“ književniku Vladanu Matijeviću, dodeljena je i “Gračanička povelja“, pesniku Radu Tanasijeviću iz Draževca kod Obrenovca, “Pero despota Stefana Lazarevića“, pesniku i kritičaru Žarku Milenkoviću iz Preoca i “Kondir Kosovke devojke“, pesniku i prozaisti Miloju Radoviću iz Кraljeva.

Žiri za dodelu likovnih nagrada odlučio je da ovogodišnje priznanje “Longin“ za sveobuhvatno stvaralaštvo dodeli slikaru Savi Rakočeviću, rođenom u Peći, a nagradu “Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika na Likovnoj koloniji, akademskom grafičaru Nikoli Iliću iz Lepine kod Lipljana.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDeo teritorije Čačka u petak 9 sati bez struje
Sledeći članak“Mrtav pijan“ i bez dozvole vozio šleper, zaustavljen u Zablaću

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here