Vlasnici hladnjača traže sedam dana da se izjasne da li mogu da povećaju otkupnu cenu malina

8
3211

Predstavnici proizvođača malina iz udruženja „Vilamet“ i otkupljivači nisu danas postigli nikakav dogovor oko povećanja otkupne cene tog voća.

Vlasnici hladnjača tražili su dodatni rok od sedam dana da utvrde da li mogu da podignu sadašnju ponuđenu cenu od 220 do 250 dinara po kilogramu.

To je, posle sastanka koji je u Arilju trajao skoro tri sata, rekao potpredsednik Udruženja „Vilamet“ Lazar Todorović.

  • Otkupljivači, vlasnici hladnjača nisu se izjašnjavali koliko mogu da povećaju sadašnju otkupnu cenu, već su tražili novih sedam dana da utvrde da li su u mogućnosti da je povećaju i koliko – rekao je Todorović.

Dodao je da su otkupljivači rekli da bi za tri nedelje većina njih trebalo da potpiše ugovore sa kupcima, pa će tada, kako su rekli, biti jasnije koliko mogu da plate malinu domaćim proizvođačima.

Udruženje „Vilamet“ traži da se malina od početka berbe do kraja plati po jedinstvenoj ceni od 350 dinara.

Sastanku je prisustvovao i ministar poljoprivrede Srbije Aleksandar Martinović koji je, prema rečima Todorovića, tražio da otkupljivači naprave „pomak u otkupnoj ceni“.

Todorović je rekao da će se na sastanku udruženja odlučiti šta će se dalje preduzeti.

Proizvođači iz tog udruženja su ranije najavljivali protest pred Vladom Srbije ako se ne nađe zadovoljavajuće rešenje, jer smatraju da je sadašnja otkupna cena niska, obzirom na to da se maline u trgovinama prodaju po ceni od oko 1.600 do 2.000 dinara za kilogram.

Rod malina je, kako je rekao Todorović, ove godine podbacio u Srbiji za 50 odsto, a manji je i u zemljama koje su najveći proizvođači: Poljskoj, Ukrajini i Čileu, zbog čega je i ponuda na tržištu manja, pa je „nelogično da cena ne raste za proizvođače, ali raste kod trgovaca“.

  • Činjenica je da je rod maline u ovoj godini značajno podbacio, pa se očekuje da u narednim nedeljama i mesecima dođe do povećanja otkupne cene, koja po prvobitnom dogovoru iznosi 250 dinara po kilogramu. Takvi ekonomski indikatori postoje, ali s obzirom na to da se više od 95 odsto naše maline izvozi, da su naša konkurencija Poljska, Ukrajina, Čile sa svojim ogromim plantažama maline, dogovor je da sagledamo kretanje cene na evropskom tržištu i potom se ponovo ovde, u Arilju, sastanemo naredne nedelje – rekao je ministar Martinović nakon sastanka.

Izvor: Beta

Prethodni članakSedam takmičarskih predstava na šestom izdanju pozorišnog festivala “Takovske cveti“
Sledeći članakZa projekte “zelene energije“ NIS izdvojio 144 miliona dinara, deo novca završiće i u Čačku

8 KOMENTARA

  1. Zasto hladnjacari ne.kazu kolko.oni prodaju malinu na trzistu Poljske maline.nema.u.rafovims to.sve ide u.pretadu beru vibratori

  2. Malinara počnite da raskrčujete malinjake i nemka ladnjačari pređu na neki drugi proivod
    Kada padne prvih 10 hektara pevaće drugu pesmu.

  3. Ti hladnjačari su jedan od najvecih ološa i secikesa u državi. Javno govore po kafanama da ako ne zarade čisto po sezoni minimum milion eura, takvu godinu smattaju neuspešnom!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here