Vojska Srbije će do kraja meseca Vučiću predložiti model obaveznog vojnog roka

3
1337
Foto: Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije će do kraja meseca dostaviti vrhovnom komandantu i predsedniku države Aleksandru Vučiću procenu i predlog za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

To je najavio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i rekao da će biti predložen i model obaveznog služenja vojnog roka i dinamičkih planova za stvaranje uslova za aktiviranje obaveze.

  • GŠ VS razradio je više mogućih modela služenja vojnog roka, s jasno definisanim pozitivnim i negativnim efektima, uz uporednu analizu po prethodno definisanim kriterijumima, na osnovu čega je prepoznat i izdvojen optimalan model – rekao je Mojsilović današnjoj Politici, povodom Dana Vojske Srbije 23. aprila.

Međutim, nije otkrio šta je predlog jer još nije dostavljen Vučiću.

On je istakao da je za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, što nije samo vojno pitanje, neophodan širi društveni konsenzus.

Do sada se spekulisalo da bi vojni rok mogao da traje tri meseca, što je pre skoro dve godine predlagao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ipak, tu svoju izjavu Vučić je krajem januara ove godine delimično korigovao, nagoveštavajući mogućnost da vojni rok bude produžen na 100 ili možda 110 dana.

Procene o tome koliko bi državu koštalo vraćanje obaveznog služenja vojnog roka kretale su se u rasponu od 90 miliona do 600 miliona dinara.

Komplet uniforma M-10, uključujući cipele i čizme, košta oko 170.000 dinara ili približno 1.500 evra. Svaki novi regrut zadužio bi po jedan komplet uniforme, što bi na procenjeni broj od 10.000 vojnika godišnje koštalo oko 15 miliona evra. Tom trošku treba dodati i cenu obroka za vojnika, kao i ispaljene municije na gađanjima kojih ima ukupno šest. Naravno, to je samo deo troškova.

Jedan od izdataka je i mesečna plata vojnika. Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka mesečno primaju oko 46.000 dinara, ali bi plata redovnih vojnika, procenjuju sagovornici N1, verovatno bila dosta niža od tog iznosa.

Izvor: Beta, Politika, N1

Prethodni članakIzložba Leke Mladenovića: Nadežda Petrović kao pop ikona i pankbuntovna ličnost
Sledeći članak“Startap Vikend“ na FTN: Pobedila aplikacija za odvikavanje od pušenja

3 KOMENTARA

  1. Ekonomski tigar neka drži plaćenu vojsku dosta su naša deca ginala.Šešeljov i Vičićev sin neka ginu za radilalsku otadzbinu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here