“Startap Vikend“ na FTN: Pobedila aplikacija za odvikavanje od pušenja

0
400

ČAČAK – Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku je 20. i 21. aprila 2024. godine održan prvi “Startap Vikend“ u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka u Čačku i partnerskih organizacija: Inicijative „Digitalna Srbija“, Garaže by Tenderly, PwC, ICT HUB –a i USAID-a i Naučno tehnološkog parka Čačak.

Prijavljenih učesnika je bilo preko 30, koji su podeljeni u sedam timova. Oni su imali priliku da, tokom dva dana intenzivnog rada, razvijaju svoje ideje, i ujedno prisustvuju predavanjima i radionicama kreiranim od strane partnerskih organizacija.

Prvog dana, nakon registracije i upoznavanja učesnika sa organizatorima, predstavljen je koncept “Startap Vikenda“, kao i agenda koja je očekivala učesnike. Uvodnu reč je imala koordinatoka Inovacionog inkubatora Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, pozdravljajući sve prijavljene i predstavljajući osnovnu terminolgogiju iz startap preduzetništva.

Otvaranje manifestacije su posetili i inovatori iz Holandije, koji su uz saradnju sa naučno tehnološkim parkom Čačak, započeli razvoj svog inovativnog proizvoda. Nakon toga, timovi su imali priliku da čuju razvojni put uspešnih startap kompanija – Milan Đekić, ispred startapa “Sezonal“ je ispričao način na koji je njegov tim došao do ideje, a ispred startapa “Benefiti“, Vladimir Jelić je učesnike dodatno motivisao svojim razvojnim putem. Prvi dan je, dalje, protekao u predavanjima i radionicama, pa su timovi slušali sledeće: “Kanvas biznis model i proces validacije ideje“. Takođe, prvog dana su započeli i razvoj svojih ideja uz mentorsku podršku.

Koncept drugog dana bio je sličan, učesnici su imali priliku da čuju predavanje na temu „upoznavanje koncepta MVP-a“ i prezentovani su im načini kreiranja finalne prezentacije, popularno nazvano “pič“ (pitch). Osim toga, i ovog dana su timovi imali mentorske sesije i razvijali svoje ideje. Radionice i predavanja su izazvali veliko interesovanje učesnika i bili su jako interaktivni, što je rezultiralo dobrom pripremom za finalno predstavljanje ideja pred stručnom komisijom.

Svih sedam timova je imalo pet minuta za prezentovanje svojih ideja i pet minuta za pitanja komisije, koja je bila u sastavu predstavnika inovacione zajednice, akademske zajednice i lokalne privrede. Članovi komisije bili su: prof. dr Snežana Tanasković – predsednica komisije, Vesna Baur, inovatorka i predstavnica lokalne privrede, zatim inovacioni akteri – Nemanja Jovičić, koordinator Inovacionog inkubatora Univerziteta u Kragujevcu i Mirko Pešić, v.d. direktora NTP Čačak i predstavnik akademske zajednice, prof. dr Vladimir Mladenović.

Timovi su predstavili svoje ideje, a dok je komisija odlučivala o tri najbolje ideje, Valentina Gvozednović, ispred NTP-a Čačak je prezentovala načine podrške koju NTP nudi startapima, a Milica Đoković je napomenula da će nakon završenog “Startap Vikenda“ učesnici svoje ideje moći da razvijaju uz podršku Inovacionog inkubatora Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

Prvoplasirana ekipa “Stop smoking for good (SS4G)“, popularno nazvana “Noblice“, je odnela pobedu sa svojom aplikacijom za odvikavanje od pušenja. Drugo mesto je osvojio tim “Sirijus“ sa svojom platformom za upoznavanje starijih lica, a treća je ekipa “Aj Ti 3“ sa svojom startapom idejom Employee vacation management.

Nakon proglašenja pobednika, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, prof. dr Danijela Milošević je uručila nagrade za prva tri tima. Ovo je bila jedinstvena prilika za mlade da steknu dodatna znanja i veštine iz oblasti startap preduzetništva i da se upoznaju sa inovacionom zajednicom Srbije.

Prethodni članakVojska Srbije će do kraja meseca Vučiću predložiti model obaveznog vojnog roka
Sledeći članakDveri Čačak: Ono što imaju deca u Beogradu moraju imati i u Čačku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here