Vozači “Autoprevoza“ najavljuju novu obustavu rada, petorica udaljena sa posla

4
1356

ČAČAK – Vozači autobusa u saobraćajnoj kompaniji „Autoprevoz“ u Čačku, nisu postigli dogovor sa rukovodstvom firme o povećanju zarade i potpisivanju kolektivnog ugovora i najavljuju nove štrajkove, rečeno je danas agenciji Beta u Samostalnom sindikatu.

U “Autoprevozu“ je pre sedam dana održan jednosatni štrajk upozorenja od 5 do 6 časova, kada je obustavljen prevoz na svim gradskim i međugradskim linijama, posle koga su pet članova sindikata koji je organizovao štrajk udaljeni sa posla na nekoliko meseci.

Oni su rekli agenciji Beta da su tu suspenziju, kojom je po njihovoj oceni prekršen član 107 Zakona o štrajku, prijavili Inspekciji rada.

Tim članom je, objasnili su, navedeno da članovi sindikata ne mogu biti udaljeni sa posla.

Štrajk u čačanskom “Autoprevozu“, koga je 2007. godine privatizovala firma “Kavim“ iz Izraela, počeo je jer su vozači nezadovoljni visinom zarada i što kompanija već tri godine izbegava potpisivanje kolektivnog ugovora.

Prosečna zarada vozača u “Autoprevozu“ je od 40.000 do 55.000 dinara, a predstavnici Siindikata tvrde da nikada ne znaju koliko će primiti narednog meseca.

Rukovodstvo “Autoprevoza“ izbegava da potpiše kolektivni ugovor sa vozačima u kome bi se jasno znalo kolika je osnovica zarade, koliko je radno vreme i sve ono što pripada svakom radniku – rekli su članovi Sindikata.

S druge strane, menadžment “Autoprevoza“ izdao je saopštenje za javnost u kojem se tvrdi da su plate vozača u toj firmi više nego u drugim preduzećima u Srbiji koje se bave istom delatnošću.

Mala grupa zaposlenih pokušava da iskoristi trenutno stanje u sektoru prevoza putnika u cilju ostvarenja sopstvenih interesa. Zarade vozača u “Autoprevozu“ su na gornjem nivou u poređenju sa ostalim kompanijama u ovom sektoru.​ Na celokupan iznos zarade plađeni su svi porezi i doprinosi. Više puta su naneli štetu preduzeću ugrožavajući odnose sa dugogodišnjim poslovnim partnerima.​ Rukovodstvo se uvek ponaša u skladu sa zakonom i nastaviće rad na unapređenju poslovanja sa ciljem očuvanja radnih mesta, poboljšanja usluge prevoza i poboljšanja standarda zaposlenih – kaže se u saopštenju menadžmenta čačanskog “Autoprevoza“.

U čačanskom “Autoprevozu“, koji obavlja gradski, prigradski i međugradski saobraćaj u Čačku, zaposleno je 106 vozača.

Izvor: Beta, Morava info

Prethodni članakU Moravičkom okrugu 37 novih slučajeva zaraze, najviše u Čačku
Sledeći članakDr Janković: Više od polovine stanovništva u Srbiji imalo koronu

4 KOMENTARA

  1. AutoPrevoz dobija velika subvencije od grada Cacka, al umesto da odrzava linije za sela oni gase linije il kasne. Rukovodstvo AP je odgovorno uz to za dz voze napredne botove na skupove po Srbiji, znaju vozaci sve to al jadni moraju da trpe.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here