Vraćaju se kovid mere: Obavezne maske u zdravstvenim ustanovama, testiranje pacijenata…

1
577

Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovida donela je preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova.

Jedna od donetih preporuka je i obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama, saopšteno je iz instituta „Batut“.

Određeno je obavezno testiranje na kovid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije, i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.

Na nivou bolničkih ustanova obavezno je testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju, neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama

Uvedena je i zabrana poseta bolnicama koje su u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija.

Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih sedam dana naprave procenu epidemiološke situacije i daju predlog mera, kao i da redovno prate epidemiološku situaciju.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovida, Radna grupa je zauzela stav da za sada nije neophodno njihovo dodatno proširenje.

Broj obolelih od novog soja korona virusa u Srbiji je znatno porastao, a u zdravstvenim ustanovama u kojima građani mogu da se testiraju su sve veće gužve.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije od petka je ponovo zabranio posete toj ustanovi zbog porasta broja obolelih od korona virusa. Neophodno je nošenje maski, kao i PCR test za one koji se primaju na bolničko lečenje.

Izvor: FoNet

Prethodni članakOtkrivena skulptura Olge Jevrić: Veliki događaj ne samo za Čačak, nego i za celokupnu srpsku kulturu
Sledeći članakU Čačku po podne pljuskovi sa grmljavinom, moguć i grad

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here