Vučić: Do kraja januara povećanje penzija od 18 odsto, prosečna plata u martu 710 evra

4
455
Foto: Dimitrije Goll/Predsedništvo Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas značajno povećanje penzija, u dva navrata, koje, kako je rekao, ukupno neće biti manje od 18 odsto.

On je dodao i da se očekuje značajan rast minimalne zarade, kao i da prosečna plata u martu naredne godine bude viša od 710 evra.

Sada smo u najpovoljnijoj poziciji, spustili smo nivo penzija na 9,1-9,2 udela u BDP, i velika je vest da će penzioneri imati najveće povećanje penzija u ne znam koliko godina i decenija, suštinski i realno – rekao je Vučić novinarima na otvaranju dela obilaznice oko Beograda.

Precizirao je da to neće biti jednokratna davanja i da će povećanje biti u dva navrata – jedno ove godine, u oktobru, novembru ili decembru, a drugo od 1. januara.

Kako je naveo, penzioneri će imati verovatno najveće povećanje penzija u prethodnih nekoliko decenija, i to u dva navrata.

On je istakao da ukupno povećanje neće biti manje od 17 do 18 odsto.

Da budem precizan – 18,2 odsto, ako nam MMF odobri – rekao je Vučić.

On je rekao da je „fantastična“ vest i da je u planu i veliko povećanje minimalca, dvocifreno – između 12 i 14 odsto, ali da će teret snositi država a ne poslodavci, tako da to neće oterati strane investitore.

To, istakao je, znači da se očekuje da prosečna plata u martu 2023. godine bude preko 710 evra, na nivou Srbije, a da se ne ugrozi javni dug u odnosu na BDP.

Dodao je da će biti značajnog povećanja plata u javnom sektoru, takođe dvocifreno.

Izvor: Agencije, Morava info

Prethodni članakBande maloletnika terorišu gradske kvartove
Sledeći članakPromocija edicije “Srbija i Balkan“ i otvaranje izložbe Slikarske radionice za odrasle u Domu kulture

4 KOMENTARA

  1. Ljudi, poznaje li neko u Čačku radnika koji radi u privatnom sektoru, a da ima platu veću od 40.000 dinara, osim ako je neki inženjer, šef, rukovodilac ? Pa, to je mnogo daleko od proseka o kome ovaj radikal govori, od 710 eura

  2. „Ako nam odobri MMF“. Pa zar Srbija ne vodi samostalnu politiku?
    1993.godine smo svi bili milijarderi. Za platu smo mogli da kupimo 10 litara benzina. Toliko o realnoj plati, inflaciji i kursu dinara.

  3. U Beogradu plata 1100e,u Cacku 350 I to je prosek.
    U Beogradu se dovode firme koje daju veluike plate,a u Cacku daju minimalca.

  4. Znači jasno je da hoće da zadužuje državu da bi povećavao platu u Javnom sektoru i tako održavao svoju apsolutnu vlast. Što se penzija tiče i da ih poveća 200 posto ne može da vrati ono što nam je nelegalno oteo svih onih godina. Ali ima Strazbur pa će on to vratiti sa sve kamatom. Dosta više mazanja očiju i laganja naroda. Ono što je oteo ima da se vrati i to po Sudskom rešenju a ne po tobože njegovoj volji i uspešnom radu vlasti. Stvari se moraju nazvati pravim imenom. Lopovi su lopovi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here