Vučić: Gradi se saobraćajnica od Milanovca do petlje Takovo, Čačak postaje velika raskrsnica puteva

8
658
Foto: Dimitrije Goll/Predsedništvo Srbije

ČAČAK, GORNJI MILANOVAC – Predstavnici Vlade Srbije, “Puteva Srbije“ i kineske građevinske kompanije “Power Construction Corporation of China (Power China)“ potpisani su danas u Predsedništvu Srbije komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji pristupne saobraćajnice Gornji Milanovac – petlja Takovo, vredan 30 miliona evra.

Ovom prilikom potpisan je i sporazum o izradi projekta za izgradnju obilaznica oko Požege, Užica, Loznice i tunela ispod prevoja Кadinjača.

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadorke Kine Čen Bo ugovor i sporazum su u ime Srbije potpisali ministar građevinarstva Tomislav Momirović i vršilac dužnosti direktora “Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak.

Pristupna saobraćajnica Gornji Milanovac – petlja Takovo biće duga 9,4 kilometra, a radovi će početi aprila iduće godine.

Obilaznica oko Požege biće u dužini 3,8 kilometara i spajaće državni put prvog reda Čačak-Požega-Užice i državni put prvog reda Kosjerić-Požega-Arilje sa petljom Požega na autoputu ka Crnoj Gori koji je u izgradnji.

Obilaznica oko Užica u dužini oko 30 kilometara biće u profilu autoputa i deo autoputa ka Crnoj Gori, a obilaznica oko Loznice biće duga 13,6 kilometara i širine 30 metara i deo je projekta izgradnje brze saobraćajnice Valjevo-Loznica.

Tunel ispod prevoja Kadinjača dužine 1,26 kilometara skratiće put od Užica do Bajine Bašte za šest kilometara.

Predsednik Srbije istakao je da će ove saobraćajnice, kada budu urađene, poboljšati život građana, jer će se povećati bezbednost na centralnim ulicama gradova, koji će biti rasterećene od kamionskog saobraćaja, poboljšaće se zaštita životne sredine, smanjenjem izduvnih gasova u naseljima, a ubrzaće se saobraćaj i skratiti vreme putovanja.

Vučić je precizirao da procenjena vrednost obilaznice oko Gornjeg Milanovca, koja bi trebalo da bude završena do 2023. godine, iznosi 30 miliona evra.

To je najveće ulaganje za sam Gornji Milanovac, u nekoliko poslednjih decenija – kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u prvom kvartalu 2024. biće završene obilaznice oko Užica, Požege i Loznice.

Tunel ispod prevoja Kadinjače je od presudnog značaja za Zapadnu Srbiju, jer će put između Užice i Bajine Bašte, sa sadašnjih 45-50 minuta, skratiti na pola sata – kazao je Vučić i dodao da bi tunel, vredan oko 60 miliona evra, trebalo da bude završen 2025. godine.

Vučić je rekao da država želi da podigne i Ovčarsko-kablarsku klisuru, gde će biti napravljena “staklena kuća“ od pleksiglasa za turiste, koja će biti velika atrakcija.

Mnogo novca tamo ulažemo, jer želimo da podignemo Zapadnu Srbiju, a bez ovakvih stvari to ne možemo da uradimo. Očistićemo kompletno jezero, napravićemo stakleno čudo, vidikovac-most koji će biti velika atrakcija za ljude – rekao je Vučić.

On je rekao da je izuzetno radostan zbog Čačka.

Čačak postaje kao Niš. Kao što nam je Niš velika raskrsnica na istoku zemlje, tako je Čačak postao velika raskrsnica u zapadnom delu centralne Srbije. Srećan sam zbog ovog velikog posla – naglasio je Vučić.

Izvor: Morava info, Beta

Prethodni članakDva smrtna ishoda na kovid odeljenju, ponovo više otpusta nego prijema
Sledeći članakPenzioneri, stiže teža 2022. godina

8 KOMENTARA

  1. Dosta više budalaština. Te bazen, te stadion, te ovo te ono. Nezadovoljni ste izgradnjom svega i svačega.. Ko smeta privrednicima da rade? Tržište je utakmica. Ko bolje i više radi bolje i prolazi. Umro socijalizam i komunizam. Samo jadikujete, kritikujete i tzažite. I gledate u tuđe dvorište. Mrdnite malo iz vaših ćepenaka. U svemu vidite zlo. Ljubora i pakost vas ubi. A kolko će vladati ovaj čovek ne znam. Idu izbori.

  2. Teško nama . Ljudi, bićemo gladni. Ne jedemo puteve. Svakodnevno dobijamo otkaze zbog njegovih investicija. Satraće nas !Mi obični radnici nemamo od čega da zivimo, jer nasi poslodavci od stranaca ne mogu da rade. A i stranci otpustaju vise od pola zaposlenih

  3. Najgore od svega je to sto on misli da ce ziveti jos bar tri zivota i da ce sve vreme biti na vlasti da bi sve to sto zeli mogao da „ostvari“. Njega mirnim putem niko zivi nece moci da skine.

  4. Niš je samo raskrsnica i ništa više, mrtvo more. Prosečna plata 40 000 din. Da si rekao Novi Sad pa da se nadamo nečemu ovako …..Izbori su čudo.

  5. I mi smo „srećni“, sada ćemo moći da opsužujemo Beograđane kada idu na more i Zlatibor. Ako si srećan zbog Čačka ti uloži pare u Čačak. napravi zatvoreni bazen, novu košarkašku halu, jeftine stanove, završi fudbalski stadion, novu bolnicu,…… Srećan si zbog Čačka ali sve praviš u Beogradu e pa vidiš mi nismo srećni. Samo nacionalni stadion od 550 miliona evra koji praviš u Beogradu od naših para je više nego što je drzava uložila u Čačak za poslednjih 50 god. Da ne pominjem Beograd na vodi, most na Adi, most u Zemunu, spomenik S. Nemanji, metro, Zvezda, Partizan…….sve plaćaju građani Srbije da bi Beograđani uživali i živeli u „metropoli“. Zadužićeš naše unuke da bi se seljaci u Beogradu vozili metroom. Do skora su išli sa kolima koja su vukli konji a onda kupe stan u Beogradu……i voze se metroom. Vau, koji je to doživljaj.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here