Vučić i polovina ministara “osiromašili“ od kada su na vlasti

4
481
Foto: BetaPhoto/Slobodan Miljević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i svaki drugi ministar u aktuelnoj Vladi Srbije u svom vlasništvu imaju mnogo manje nekretnina i automobila, prema poslednjim objavljenim imovinskim kartama na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, nego što su imali kada su došli na funkcije.

Kako piše “Danas“, retki su oni kojima su imovinske karte gotove iste. Među njima su premijerka Ana Brnabić, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

Jedini koji su uvećali vrednost svojih imovinskih karata su ministri Branislav Nedimović, Nela Kuburović, Goran Trivan, Goran Knežević i Jadranka Joksimović.

Krenimo redom. Kada je 2012. postao ministar odbrane, Aleksandar Vučić je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio samo trosoban stan od 117 kvadrata, a u imovinskoj karti od prošle godine navodi se da je vlasnik jedino garsonjere od 30 kvadrata. Nema i nije imao automobil i štednju.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pre deset godina imao je pet osmina stana od 119 kvadrata i štednju, a prema u januaru objavljenom izveštaju na sajtu Agencije, više nema štednju, a udeo vlasništva u istom stanu mu se izgleda smanjio.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pre osam godina imao je stan od 90 kvadrata, danas od 99, nekada je imao “škodu oktaviju“, sada više nema automobil.

U odnosu na imovinsku kartu iz 2010. kola više nema ni ministar trgovine Rasim Ljajić, barem prema poslednjim objavljenim podacima iz 2017. godine. Međutim, poslednji podatak govori da ima štednju koju pre deset godina nije imao.

Aktuelni ministar finansija Siniša Mali je 2013, kada je prvi put prijavio imovinu, imao tri stana – četvorosoban, četvoroiposoban i petosoban, dve garaže, dva automobila, štednju i kompaniju Oil Consulting. Prema ovogodišnjem izveštaju, bivšem gradonačelniku Beograda ostalo je i dalje tri stana, ali manja – jednosoban, trosoban i petosoban, jedna garaža, ostao je bez automobila i firme, ali je zato otvorio štednju koju nije imao.

Ministar energetike Aleksandar Antić 2010. imao je tri vinograda, dvosoban stan, štednju i firmu Vigna Antica, a u poslednjoj objavljenoj imovinskoj karti naveo je dva vinograda više, kao i to da više nema firmu.

Ministar državne uprave Branko Ružić pre deset godina imao je stan od 85 kvadratnih metara, koji više nema, ali zato sada ima štednju.

Dva stana, kuću, letnju kuhinju, plac i u vlasništvu predškolsku ustanovu, osnovnu školu i gimnaziju “Ruđer Bošković“ imao je pre četiri godine ministar prosvete Mladen Šarčević, ali je pre dve godine imovinu smanjio za jedan stan i uvećao za automobil marke “tojota“.

Kada je ušao u Vladu, ministar rada Zoran Đorđević imao je tri građevinska zemljišta, dve kuće, štednju i “pežo 307“, ali je prošle godine naveo da više nema automobil, kao ni štednju.

Pre pet godina ministar kulture Vladan Vukosavljević imao je u vlasništvu samo “Logos public relation“, ali ove godine je prijavio da ima samo štednju – ni nekretnine, ni automobil, ni firme.

Ministar bez portfelja Milan Krkokababić imao je troiposoban stan i automobil tojotu korolu koju više nema.

Njegov kolega ministar bez portfelja Nenad Popović ušao je u vladu sa „bogatom“ imovinskom kartom – tri stana, dve kuće, dve garaže, tri zemljišta, skuter za vodu, čamac, vlasništvo u 12 firmi. Danas, ipak, ima dva stana, četiri garaže, pet zemljišta, četvorotočkaš, motorcikl, ski-sanke i vlasništvo u 13 firmi.

Premijerka Ana Brnabić je 2016. godine imala stan, dve kuće, automobil marke “tojota“ i štednju, a jedino što se promenilo do ove godine jeste to što sada više nema štednu knjižicu.

Zorana Mihajlović od 2012. godine do danas ima isto – stan od 140 kvadrata i tojotu, Zlatibor Lončar polovinu stana od 75 kvadrata, a Slavica Đukić Dejanović stan i kola koja je samo u međuvremenu promenila.

Ministri privrede, poljoprivrede i evropskih integracija pre deset godina nisu imali ništa, danas Goran Knežević ima šumu od pet ari i automobil “opel“, a Branislav Nedimović “folksvagen polo“.

Ministarka Jadranka Joksimović je do 2018. kupila stan od 58 kvadratnih metara i nasledila udele u pet zemljišta od kojih je jedno sa stambenom zgradom.

Ministar životne sredine Goran Trivan 2010. imao je dva stana, automobil i skuter, 2017. godine jedan četvorosoban stan, garažu, njivu od 40 ari i automobil i to nije menjao do prošle godine.

Pre šest godina ministarka pravde Nela Kuburović imala je stan od 72 kvadrata, kuću, šumu, dva poljoprivredna zemljišta i štednju, a pre dve godine je prijavila dva stana, zemljište sa porodičnom stambenom zgradom, njivu, poljoprivredno zemljište i šumu, ali ne više i štednju.

Sadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin 2012. godine imao je samo polovinu stana od 107 kvadrata, a do pre dve godine se “obogatio“ za polovinu parking mesta i za korišćenje stana od 310 kvadrata za službene potrebe i garažu od 59 kvadratnih metara.

Ministar sporta Vanja Udovičić kada je stupio na funkciju imao je već stan, kuću, zgradu, tri pašnjaka, dva automobila, čamac, štednju, 20 odsto udela u vlasništvu “MK Brestik“, 25 odsto u “Brestik agraru“, 18 odsto u “Art comunication“ i 100 odsto u “Vaud company“. Osim toga, u imovinskoj karti iz prošle godine na sve to prijavio je još jednu oranicu i polovinu “puta“ od 107 kvadrata.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković pre deset godina prijavila je da je imala stan od 144 kvadrata, automobil “opel astra“, ali u imovinskoj karti iz 2018. godine se navodi da nema više ništa, čak ni štednju u banci.

Prethodni članakPočela gradnja prvog tržnog centra u Gornjem Milanovcu, investicija vredna 8 miliona evra
Sledeći članakPrezentacija visokoškolskih ustanova na manifestaciji “Indeks 2020“

4 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here