Za električne automobile druga boja tablica, popusti za putarine i parking…

4
613

Vlada Srbije usvojila je Uredbu koja reguliše državne subvencije za kupovinu električnih vozila. Za razliku od prošlih godina, ove godine biće subvencionisana kupovinu isključivo električnih vozila, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Electric vehicle changing on street parking with graphical user interface, Future EV car concept
  • Ova odluka je posledica politike Vlade Republike Srbije koju sprovodimo moja koleginica Irena Vujović i ja koja podrazumeva promociju i podršku električnim vozilima – napisao je Vesić na svom zvaničnom Facebook profilu, a prenosi eKapija.

U narednom periodu, podsetio je ministar, čeka nas usvajanje više zakona koji regulišu drumski prevoz i bezbednost saobraćaja.

  • Ministarstvo na čijem sam čelu zastupaće tezu da su električnim vozilima potrebne tablice u drugoj boji kako bi se ovim vozilima omogućili popusti prilikom plaćanja putarine, parkinga i drugih obaveza – rekao je.

Dodao je da je izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uvedena obaveza da svako četvrto parking mesto u rezidencijalnim zgradama i treće u poslovnim objektima moraju da imaju električne punjače. Uvedena je obaveza da sve benzinske pumpe na auto-putevima i brzim saobraćajnicama moraju da imaju jedan punjač za električna vozila na četiri mesta za punjenje.

  • Pored toga, na srpskim autoputevima u toku je postavljanje 16 elektro punjača a još sedam će biti postavljeno na novootvorenim deonicama. Tako ćemo imati 23 nova elektro punjača na postojećih osam. Prošle nedelje je završen tender u JP Putevi Srbije za izbor partnera za postavljanje najmanje 80, a najviše 320 elektro punjača na 16 postojećih odmorišta. Biće to prave zelene oaze sa solarnim panelima na kojima će vozači eletričnih automobila moći ne samo da napune bateriju svog vozila već i da odmore i naprave pauzu u vožnji – naveo je Vesić.

Istakao je i da je bilo „mnogo protivnika ovih promena posebno u našem preduzećima, ali moraće da se prilagode vremenu koje dolazi.“

Izvor: eKapija

Prethodni članakOvi delovi teritorije Čačka u utorak ostaju bez struje
Sledeći članakPočela prodaja ulaznica za finalni turnir Kupa Radivoja Koraća u Nišu, učestvuju dve čačanske ekipe

4 KOMENTARA

  1. Zašto druga boja? Pa da bi vam posle
    lopovi (čitaj država) naplatili promenu u normalnu boju. Čitači ne prepoznaju boju nego slova i brojeve. Ali što ne bi i čitače sve promenili pa i tu se ugradili lopovi…Strašno!!!

  2. Mi dok napravimo mrežu punjača ovu budalštinu će prestati da prave. Ford je već objavio da neće više proizvoditi Električna Vozila

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here