Za ovim kafanskim stolom u Brajićima jedan preko puta drugog sedeli su Tito i Draža

1
683

GORNJI MILANOVAC, BRAJIĆI – Evo u ovoj sobi, za ovim okruglim stolom sedeli su jedan preko puta drugog Tito i Draža. Sudbina našeg naroda te noći između 26. i 27. oktobra 1941. godine bila je u njihovim rukama, baš ovde u kafani mog dede, u Brajićima, nedaleko od Ravne Gore. Pregovarali su o zajedničkoj borbi protiv okupatora i međusobnom primirju. Ne znam ni da li je i kakav dogovor postignut, istoriju pišu pobednici, pa je ispalo da je Draža izdao svoj narod, ali u te priče ne verujem. Ni ja, niti bilo ko iz ovih krajeva.

Čuvena kafana u Brajićima; foto: V. Ilić/Novosti

Ovako Svetozar Bajić (70), vlasnik čuvene kafane u Brajićima, za “Novosti” priča o značaju ovog objekta građenog krajem 19. veka i zbog čega je prošlog vikenda predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je bio u poseti Pranjanima, na obeležavanju 75 godina od misije “Halijard”, molio da država pomogne u obnovi kafane.

Tabla na kafani, na kojoj su uklesane reči o istorijskom susretu Tita i Draže, čak četiri puta je menjana. Poslednja je postavljena 1977. godine, i ona govori da je Čiča nekoliko dana posle sastanka naredio napad na Vrhovni štab i partizanske odrede u zapadnoj Srbiji i time započeo otvorenu izdaju i služenje okupatoru. To su napisali komunisti, oni koji su u rukama držali i nož i pogaču. Ako bi država pomogla u obnovi kafane, tražio bih da skinu sadašnju tablu i da se napravi nova, gde bi pisali istinu, a ne da se ljaga ime našeg Čiče – kazao nam je Bajić.

Svetozar Bajić pored stola za kojim su sedeli Tito i Draža; foto: V. Ilić/Novosti

Svetozar nam je dodao da je kafanu podigao njegov deda Obrad Bajić, da je on vodio posao u njoj, te da je to bila čuvena mehana na putu koji je povezivao Čačak i Valjevo i da je bila mesto gde su trgovci sa obe strane svraćali na konak. Kasnije ju je nasledio njegov otac Radovin. Međutim, u posleratnim godinama kafana je 1957. godine, kao stalni trn u oku komunistima, nacionalizovana. Njome je sve do pre šest godina gazdovao PIK Takovo.

Punih 40 godina je trajala moja borba da vratim kafanu. I uspeo sam. Pokušao sam sam da je renoviram, nešto sam malo i uradio, ali sa mojom poljoprivrednom penzijom, ne mogu ništa. Mora da se krov zameni, inače će se urušiti – rekao nam je Svetozar, napominjući da kafana ima 380 kvadrata, te da je radila sve do dvehiljaditih godina, bila izdavana ugostiteljima, oni je izdavali za veselja…

Prvi komšija, čija je kuća preko puta same kafane – Radomir Petrović Rajo (82) još u sećanjima drži noć kada su u Brajiće stigli Tito i njegova pratnja.

Sećam se dolaska Broza i konjice, titovke i zvezde na čelu i konjanika koji su nosili kratka naoružanja preko ramena. To je bila cela svita koja je stigla na Ravnu Goru. Ušli su u kafanu i ceo sastanak odigran je iza zatvorenih vrata pod velom tajne. Među Dražinom delegacijom bio je i potpukovnik Dragoslav Pavlović. On je posle tog susreta mom ocu pričao kako je Tito na jednoj ruci imao oštećene prste, to sam dobro zapamtio, pa se ja pitam ko je bio onaj čovek koji je kasnio vodio našu zemlju – ispričao je Radomir za “Novosti“.

Svetozar Bajić i Radomir Petrović; foto: V. Ilić/Novosti

Rajo se seća i priče o “nekom Japancu”, koji je bio odan Draži. On ga je, veli, molio da te noći ubije Tita.

Taj Japanac, tako su ga zvali, nije imao ni oca, niti majku… Ne znam kako je došao kod Draže, ali svi su u to vreme pričali da je je bio jak kao bik i da je davao život za kralja. Uoči susreta ovako je pričao Draži: “Čiča, molim te, dozvoli mi da likvidiram Tita i njegovu pratnju”. Ali je na to Draža odgovorio: “Dao sam mu časnu oficirsku, časnu hrišćansku reč da mu neće dlaka sa glave faliti”, a Japanac mu je samo kazao: “Ti njemu pokloni život, a on će tebi glavu uzeti”. I tako i bi – kazao nam je Rajo.

Tabla koja i dalje stoji na kafani u Brajićima; foto: V. Ilić/Novosti

Danas je kafana pod katancem, tek Svetozao ponekad otvori vrata, izluftira je i pozove komšiju na čašicu razgovora. Veli nam da je ne bi prodao ni za kakve pare.

Ona je pod zaštitom države. Valjda će predsednik ispuniti obećanje. Voleo bih samo da je dovedu u red da se ne sruši. Neka je otvori neko, neka ponovo radi, ili neka naprave kakav muzej. Samo da se ne uruši – zaključio je Svetozar.

Izvor: Večernje novosti, V.Ilić

Prethodni članakPredstavljanje knjige “Samo je Morava večna“ Radoša Bajića
Sledeći članakIlić: Na Skupštini NS 5. oktobra predložiću izlazak na izbore, nije trenutak za povlačenje nego za borbu!

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here