Zaboravljeni košarkaši Čačka: Radomir Raško Stefanović (1932-1990)

0
793

Piše: Miloš Timotijević, istoričar

ČAČAK – Porodica Stefanović iz Čačka veoma je značajna za razvoj čačanske košarke. Trojica braće, Aleksandar, Radomir i Slobodan ostavili su značajno nasleđe ne samo u sportu već i društvenom životu svoga zavičaja (svako na svoj način), bez kojeg Čačak sigurno ne bio „grad košarke”.

Radič Stefanović (1901-1969) rano je ostao bez supruge Ruže (1909-1947), tako da je sam vodio brigu o trojici sinova. Srednje dete Radomir Raško Stefanović rođen je 4. novembara 1932. godine.

Osnovnu školu i Gimnaziju u kojoj se upoznao sa košarkom, završio je u Čačku. Potom je upisao francuski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, ali se brzo prebacio na fakultet u Skoplju, gde je završio studije književnosti.

Raško je u Skoplje otišao zbog svoje devojke Dušanke Dušice Ivanović (28. septembar 1935 – 12. februar 2021), koja mu je kasnije postala i supruga. Dušanka je bila ćerka oficira Đura Ivanovića (poreklom iz Crne Gore), koji je poginuo u Čačku početkom Aprilskog rata 1941. godine. Njegova udovica Danica ostala je sa troje dece u Čačku. Dušanka je završila Hemijski fakultet, a sinovi Milorad i Radomir vojnu školu (postali su pukovnici JNA).

Radomir Raško Stefanović i Dušanka Dušica Stefanović počeli su da igraju košarku za Borac već kao gimnazijalci. Dok je studirao u Skoplju Raško je igrao za tim svog Univerziteta na turneji u Grčkoj i Turskoj.

Pre studija imao je i solidnu karijeru u svom Borcu, jer je bio deo ekipe koja je učestvovala na završnom turniru za juniorskog prvaka Jugoslavije u Karlovcu 1950, potom i seniorskog tima koji je 1952. igrao Prvu saveznu jugoslovensku ligu, što je bio veliku uspeh za tadašnji Čačak. Zapravo, Čačak je bio jedina varoš južno od Beograda u kojoj se igrala kvalitetna košarka.

Raško Stefanović je već od 1953. prestao aktivno da igra košarku, ali je zato postao košarkaški sudija, da bi kasnije kao novinar pisao izveštaje sa utakmica za „Čačanski glas”, beogradski „Sport”, sportske listove iz Zagreba. Prenosio je i utakmice Borca na Radio Čačku, bio dopisnik Radio Zagreba.

Bio je član SOFK-a za Čačak (Savez organizacija za fizičku kulturu) šezdesetih i član uprave košarkaškog kluba „Borac” sedamdesetih godina XX veka u vreme najvećih uspeha, četvrtog mesta u Prvoj ligi i učešću u evropskom Kupu „Radivoja Koraća”. Kao tehnički referent (predsednik Tehničke komisije) Borca organizovao je i proslavu 30 godina postojanja kluba, saradnju sa drugim klubovima u Jugoslaviji, posebno sarajevskom Bosnom i zagrebačkom Cibonom.

Raško Stefanović se već 1959. zaposlio kao profesor književnosti u OŠ „Vuk Karadžić”, da bi 1962. prešao u čačansku Gimnaziji (gde je hemiju predavala i njegova supruga Dušica), u kojoj bio i direktor, od 1986. pa do smrti 1990. godine.

Za 28 godina rada u Gimnaziji ostavio je snažan utisak kod mnogih generacija učenika kao profesor književnosti i novinarstva. Svi su ga zapamtili po gospostvenom držanju i odevanju i prijateljskom, ali i ozbiljnom odnosu prema učenicima. Čačanski rokenrol pesnik Borislav Bora Đorđević („Bora Čorba”) uvek je isticao kako ga je zapravo Raško Stefanović naučio da „čita i piše” (na koncertima je ponekad izvodio Raška na binu i javno mu zahvaljivao). Predavao je književnost i budućem pevaču Miroslavu Iliću, budućem sportskom novinaru Petru Coku Lazoviću i mnogim drugima.

Bio je posvećen učenicima koji su bili na novinarskom smeru, usmeravao rad u gimnazijskoj „Razglasnoj stanici”, vodio ih na utakmice Borca sa najboljim jugoslovenskim timovima kako bi se učili izveštavanju. Kada su učenici išli u školu subotom izborio je skraćenje časova kako bi mogli da gledaju mečeve Borca.

Raško i Dušica Stefanović dobili su dva sina, Bratislava (1959) i Dušana (1965), koji su jedno vreme bili učitelji skijanja.

Raško Stefanović preminuo je iznenada 7. juna 1990. posle povratka sa sahrane kolege Mikice Miloševića. Sledećeg dana i on je sahranjen na čačanskom groblju.

Prethodni članakObjavljene cene goriva za narednih sedam dana
Sledeći članakMorava iz Zablaća protiv Sevojna se vraća na pobednički kolosek

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here