Zamrlo gradilište na trasi auto-puta Preljina – Požega, svega nekoliko radnika iz Kine na punktu u Pakovraću

1
2357

ČAČAK – U Pakovraću nadomak Čačka potpuno je zamrlo gradilište na trasi auto-puta Preljina – Požega.

Pusto u kampu za kineske radnike u Pakovraću; foto: Morava info

U ovom selu stacioniran je kamp za 300 kineskih radnika, ali ih je u ovom trenutku, kako tvrde sagovornici Morave info, tek nekoliko.

Možda ih ima pet, šest, najviše desetak. I to se, rekao bih, radi o inženjerskom kadru. Veliki broj kineskih radnika otišao je u domovinu da dočeka tamošnju Novu godinu, a niko se od njih koš nije vrati – rekao je našem portalu meštanin Pakovraća koji je bio u svakodnevnom kontaktu sa radnicima iz najmnogoljudnije svetske države.

Resorna ministarka, ipak, kaže da neke kineske kompanije jesu prijavile probleme u poslovanju, o čemu će sa njihovim predstavnicima i kineskom ambasadorkom razgovarati i četvrtak.

Videćemo gde smo sada i kakvo je stanje i da li će to uticati na usporavanje u infrastrukturnim projektima. To su neke stvari koje potpadaju pod nešto što se kaže – viša sila – i to je ono gde mi moramo da vidimo kakvo je stanje i šta će to dalje značiti u toku ove godine – kaže ministarka Zorana Mihajlović.

Od 300 radnika iz Kine u Pakovraću ostalo svega desetak; foto: Morava info

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo istakla je da se radi o problemu koji utiče ne samo na kinesku, već i svetsku ekonomiju, ali i na saradnju sa Srbijom u realizaciji velikih projekata, te izrazila zahvalnost Mihajlovićevoj i Vladi Srbije na pomoći i razumevanju.

Suočavamo se sa nedostatkom radnika i inženjera iz Kine, kao i opreme. U pitanju je privremeni uticaj, epidemija se stabilizuje, broj obolelih se smanjuje i kineske kompanije su preduzele sve mere da se negativni uticaj epidemije smanji. Hvala medijima koji prate situaciju sa epidemijom, kao i svim srpskim građanima na solidarnosti sa kineskim narodom – rekla je Čen Bo.

Izvor: Morava info

Prethodni članakĐaci od ponedeljka ponovo u klupama, ministar predlaže da školski čas umesto 45 traje 60 minuta
Sledeći članakPripadnici SBPOK savladali kriminalca u dramatičnoj akciji u Konjevićima

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here