Zašto termometar izmeri više od 45 stepeni, a RHMZ kaže da je temperatura bila “samo“ 39°C?

0
1300

Merenja temperature u gradu i na mernim mestima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) razlikuju se, ali to ne znači da brojke koje vi zabeležite nisu bitne, piše portal Klima 101.

Prošlog vikenda su izuzetno visoke temperature pogodile Srbiju i region, a termometri su u nekoliko gradova pokazivali čak znatno više od 40 stepeni Celzijusovih.

Uprkos najavama sa pojedinih aplikacija za prognozu vremena, podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pokazuju da temperatura u Beogradu nije prelazila 39°C, ali na društvenim mrežama su se mogle videti brojne fotografije građana koji su u glavnom gradu beležili temperature znatno više od onih izmerenih na meteorološkim stanicama RHMZ, piše Klima101.

U javnosti često možemo čuti pomalo zavereničke tvrdnje da je temperatura dosta viša, ali da zvanične institucije to ‘ne smeju’ da saopšte građanima. Ali pravi odgovor na ovo pitanje je prilično bezazlen – meteorološke stanice nisu smeštene u okolini usijanih automobila, na gradskim trgovima ili na fasadama kuća, već se merenja obavljaju prema strogo definisanim standardima koji se primenjuju u praktično svim državama na svetu.

Kako piše ovaj portal, Svetska meteorološka organizacija (SMO) definiše temperaturu vazduha kao temperaturu koju izmeri termometar izložen vazduhu na mestu zaštićenom od direktnog sunčevog zračenja. Stoga je, prema Vodiču o instrumentima i metodama osmatranja koji je izdala SMO, izuzetno bitno da se termometar zakloni od sunca kako bi izmerena temperatura vazduha što preciznije prikazivala pravo stanje stvari.

Ovo se postiže tako što se merni instrumenti, uključujući i termometar, postavljaju u meteorološke zaklone, odnosno kućiće, koji predstavljaju najvažniji deo meteorološke stanice. To su bele kutije posebnih dimenzija, napravljene pretežno od drveta, postavljene na dva metra visine kako bi vazduh kroz njih mogao slobodno da protiče. Njihovi zidovi nalikuju na poluotvorene roletne, a vratanca su po pravilu usmerena na sever.

Njihovim bojenjem u belo sprečava se upijanje toplote koje bi povisilo temperaturu vazduha koja se meri. Iz sličnog razloga takođe je bitno da su meteorološki zakloni smešteni iznad travnate površine s obzirom na to da bi veštački materijali promenili sliku i očitavale bi se drugačije temperaturne vrednosti – zbog toga se zakloni nalaze na najmanje 20 metara udaljenosti od betonskih i sličnih struktura, a u njihovoj neposrednoj okolini je takođe trava.

Iako je bitno da se oprema za merenje nalazi u hladovini, meteorološki zaklon treba da stoji na osunčanom i otvorenom prostoru. Kako bi proces merenja meteoroloških parametara bio usklađen, sve zvanične meteorološke stanice u zemlji i inostranstvu treba da ispunjavaju ove uslove.

Zašto je važno da se temperatura vazduha meri baš na ovaj način?

Standardi koje je propisala Svetska metorološka organizacija koriste se pre svega zato što želimo da izmerimo temperaturu vazduha, a ne temperaturu ugrejanog asfalta ili mernog instrumenta koji se usijao na suncu. Meteorološki zakloni nam upravo služe kako bi se u što većoj meri iskontrolisali različiti faktori koji bi mogli da utiču na lokalnu temperaturu vazduha.

Ovi strogi uslovi primenjuju se u celom svetu kako bi podaci prikupljeni u različitim državama mogli da se upoređuju i kako bi meteorolozi mogli da steknu sliku o stvarnom stanju temperature, piše Klima101. Uostalom, zahvaljujući opisanim standardima naučnici sada mogu sa sigurnošću da tvrde da je prosečna temperatura na planeti sada za 1,1 °C viša u odnosu na kraj 19. veka.

Jasno je da će temperatura izmerena u nekoj od centralnih gradskih ulica sa asfaltom i betonom biti znatno viša u odnosu na ono što je zabeležio termometar RHMZ. Međutim, iako temperaturu izmerenu na gradskom trgu nećete videti u vremenskoj prognozi to ne znači da ona nije važna i informativna.

Upravo u vreme opasnih toplotnih talasa možemo videti vrednost velikih drvoreda, travnjaka i fontana koji utiču da temperatura u njihovoj blizinu bude prijatnija. I iako merenja koja na određenim mestima u gradu mogu dostići i 50°C neće ući u zvaničnu statistiku ona pokazuju koliko uslovi kojima smo izloženi mogu da budu ekstremni i zašto je važno pridržavati se saveta lekara tokom velikih vrućina.

Izvor: Klima 101

Prethodni članakJedan kovid pacijent prebačen u Kruševac, na ginekologiji porodilja obolela od korone
Sledeći članakĐorđe Ćurčić najefikasniji u trijumfu juniorske reprezentacije nad Grčkom

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here