Završena prva faza uređenja Ovčarsko-kablarske klisure, sledi izgradnja vidikovca i RH centra

5
1183

ČAČAK – Kao deo šire inicijative predsednice Vlade Ane Brnabić, u svrhu razvoja zaštićenih područja u Srbiji, danas se sastala međuresorna Vladina radna grupa za uređenje i razvoj Ovčarsko kablarske klisure, kako bi na redovnoj sednici ispratila realizaciju prioritetnih projekata na ovom području.

Projekat vidikovca na Kablaru

Sastanku su pored lokalnih samouprava Čačka i Lučana, prisustvovali predstavnici Kabineta predsednice Vlade, ministarstava iz resora turizma, ekologije, infrastrukture, Uprave za šume, JP Putevi, KUJU, JVP Srbijavode i Zavod za zaštitu prirode.

Projekti iz oblasti turizma, životne sredine i infrastrukture, imaju za cilj maksimalno uređenje i promociju ovog predela izuzetnih odlika koji je decenijama bio zapostavljen, bez značajnijih ulaganja u poslednjih 60 godina. Rasterećenjem saobraćaja i zagađenja, ulaganjem države u razvoj, postaće prirodna oaza za turiste svih profila – avanturističkog, zdravstvenog i duhovnog – navodi se u pisanom saopštenju koje je dostavljeno medijima nakon sastanka.

Na radnoj grupi konstatovan je “uspešan završetak prioritetnih projekata iz prve faze“, među kojima su: rekonstrukcija železničke stanice, pristanište na jezeru Međuvršje, Prirodnjački centar u Ovčar banji, pristupna saobraćajnica ka Kablaru i ostali infrastrukturni projekti.

Renovirana železnička stanica u Ovčar Banji

Kabinet predsednice Vlade u saradnji sa resornim institucijama je identifikovao listu projekata iz druge faze, od kojih su pored ključnih saobraćajnica i mostova, najznačajniji:

– Kapitalni projekat izmuljavanja i remedijacije jezera Međuvršje – u sklopu bilateralnog sporazuma Vlada Mađarske i Srbije u oblasti infrastrukturnih projekata, po uzoru na jezero Balaton u Mađarskoj;

– Prvi stakleni vidikovac u Srbiji na Kablaru sa vizitor centrom, u skladu sa najvišim kriterijumima zaštite prirode, ambijentalno uklopljen u krajolik;

– RH CENTAR u Ovčar banji (u sklopu Opšte bolnice Čačak) koji će vratiti nekadašnji značaj i sjaj ovog lečilišta, još iz vremena starih Rimljana;

– Prvi ekološki katamaran u Srbiji, za krstarenja jezerom Međuvršje i obilaske srednjovekovnih manastira Srpske Svete Gore.

Prirodnjački muzej

Navedeno je i da se kroz integralni razvoj Ovčarsko Kablarske klisure realizuje i “sistemska obnova Ovčar Banje, u skladu sa uslovima zaštite životne sredine, kako bi se ljubiteljima prirode omogućio pristup i raznolik sadržaj za kvalitetno provedeno vreme“.

Značaj ovih projekata ogledaće se u turističkom razvoju područja, povećanje broja posetilaca i noćenja, što će pomoći da se Ovčarsko kablarska klisura pozicionira na svetskoj mapi najinteresantnijih parkova prirode – kaže se u saopštenju.

Izvor: Morava info

Prethodni članakVlada usvojila novu uredbu: Produženo ograničenje cene goriva
Sledeći članakBoško Obradović: Hvala Čačanima, dugujem mnogo svom rodnom gradu

5 KOMENTARA

  1. Ja sam u februaru bila u Ovcar banji 20 dana. Obisla sam sve coskove gde me vodici nisu vodili. Prirodnjacki muzej je bio u izgradnji. Put ka Kablaru o brane na Moravi ni jos bio skroz zavrsen i to mi je podiglo adrenalin pitajuci se kako ce tel biti sa ovim „svenirskim staklenim vidikocem“. Staze su svuda odlicno markirane, mogu se setati i turisti, i djacke ekskurzije i planinari i obicni setaci za zdravstvene potrebe. Oznake za manastire, takodje postoje, z.stanica u Ovcaru je bila pri kraju renoviranja i sa onim vozom iz bajke za Cacak i dalje mami posetioce da se voxikaju kroz divnu prirodu tih 13 min. Staza za pecinu Radjenicu pa povratak po red Morave po stenama je pravi izazov. Stanovnistvo – otvoreno, kaze ti i ono sto ne pitas. A moj domacin Gane! Bolje mi bilo nego kod kuce. I opet cu da idem da pozdravim vatrogasce Zorana i Milorada (moxda sam pogresila u imenima, ali znace se ko su oni ) i planinara – zna se ko je zaduzen za cuvanje i nadgledanje Kablara. Zasto njih? Pa da me opet izvode nocu iz Kablara gde ja zanocim od one divne lepote, odrzavanih staxa…ali, ja sam malo neobuzdana, stalno me vuku predeli neispitani. Sva sreca sto sam na kursu nase policije naucila da uvek krenes nizbrdo ako zalutas u planini i negde stizes dole – potok, ravnica, klisura…a to uvek ukazuje da u blizini postoji i neko seoce. I…ja krenem nizbrdo, bez staze, vukuci se zadnjim delom preko kamenja jedan sat, taman da stignem do ivice bezdana iznad Savinih voda i…ooopp! Dalje ne moze. Mrak je, ne vidim kolika ja visina da skazem, okolo sisljag i dde god probam stapom i sijalicom ugledam neprovidno rastinje, stapom udem u bjega kao u sir. A, ispred mene osvetljen Planinarski dom! Rukom da ga dohvatis vazdusnom linijom. Ali, ja nemam propeler! Vidim kako dolaze i odlaze kola, ulaze i izlaze ljudi…ali ja gde god pokusam ukama ili nogama,,,propadam. Vratim se na panj drveta koji se izvuko iz zemlje preko stene i odlukaje: telefon i zovi domacina Ganeta. Gane javi planinaru, ovaj organizuje jos dva vatrogasca (sad se smejem dok ovo pisem, ali i tamo sam bila ushicena sto dozivljavam tako nesto!) Stize ekipa pod punom spasilackom spremom. Ocekivali su,,verovatno, da ce da nose neku babu! Ali, baba bez trunke straha, na nogama…i izadjosmo iz te nedodjije do markirane staze do Doma. Dole – kola Hitne pomoci- lezite, puls, krvni pritisak da idemo u Cacak u bolnicu, pisu uput, ja ustajem i kazem da sidjemo dole na Moravu u restoran Doma, kakva bolnica…ne,ne,ne, mi nemamo vremena i odjednom se svi zure, a moj domacin, veliki domacin Gane dosao kolima po mene i odosmo i mi kuci.
    Eto, zato moram da idem opet u Ovcar banju, da zanocim na Ovcaru i da se sve ovo lepo ponnovi, alu kraj, bez pogovora, udesicu ja to, mora da bude u restoranu na Moravi.
    Topao i najsrdacniji pozdrav spasilackoj kipi, divnim devojkama iz Hitne pomoci i svom divnom stanovnistvu ovih predivnih prirodnih lepota. Puno zdravlja, srece i uspeha u radu (i ovom nocnom)!
    Mnogo mi sve to nedostaje i, ako sam dobro upamtila odgovornog Kineza da ce Vidikovac da bude do Nove godine eto mene tamo!

  2. Najbolje ništa da ne dirate, vi sa vašim kombinacijama i stručnjacima iz pečenjara, bar nam prirodu ostavite na miru kad već po gradu divljate sa behatonima i odvratnim zgradama

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here