Zbog sve češćih dojava o bombama: Pravi se novi protokol o postupanju u vrtićima i školama

0
283
Foto: Ilustracija

Protokol o postupanju u vrtićima i školama u slučaju dojava o postavljenim bombama biće proširen, a MUP i Ministarstvo prosvete najverovatnije će već danas definisati sve detalje.

Nova procedura postupanja u slučaju dojave o bombama postala je neophodna zbog sve učestalijih pretnji. Poslednjih nedelja dojave o bombama u školama upućene su gotovo svim školama u Beogradu, zbog čega su sve kontradiverzivne ekipe bile na terenu, a đaci su često gubili časove, pišu Novosti.

Uvođenjem novog protokola o postupanju takve situacije bi se predupredile.

Naime, prema preliminarnom dogovoru, koji će još biti naknadno utanačen, nadležne policijske uprave trebalo bi da pregledaju škole uveče posle završetka nastave ili rano ujutro pre početka radnog dana. Kada se ustanovi da je objekat bezbedan, domar bi ga zaključao dok su kontradivezivne ekipe još tu. Plan je da se u novu bezbednosnu strategiju uključi i komunalna policija.

U novom protokolu biće definisano i postupanje nadležnih u slučaju da je pretnja upućena direktno školi ili MUP-u, a ono će između ostalog zavisiti i od vremenskih uslova.

Jedan od predloga u slučaju da dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi u školi bude prijavljena MUP-u, svi u školi ostanu u svojim prostorijama dok ne dođu policijski službenici koji će izvršiti pregled.

Vrtići: Roditelji samo do vrata

Ista bezbednosna procedura važila bi i za vrtiće. Predlog je da po novom protokolu roditelji dovode decu do vrata predškolskih ustanova. Saveti roditelja beogradskih vrtića ranije su obavešteni da će zbog učestalih dojava o postavljenim bombama u javnim ustanovama policajci u civilu u narednom periodu, u skladu sa svojim procedurama, pregledati vrtiće predškolskih ustanova u Beogradu.

Juče je saopšteno da je policija identifikovala nekoliko državljana Srbije, ali i osobe iz inostranstva, koje su slale dojave dojave o bombama beogradskim školama proteklih nedelja. U saopštenju Vlade Srbije navodi se i da je u toku istraga.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete preduzeli su sve mere i radnje kako bi stepen bezbednosti i zaštite škola bio na najvišem mogućem nivou, kao i da po svakoj pretnji postupaju, što uključuje oko 2.500 službenika na terenu dnevno.

Izvor: Večernje novosti

Prethodni članakCrteži Nadežde Petrović prvi put pred čačanskom publikom
Sledeći članakKoncert profesora Muzičke škole “Dr Vojislav Vučković“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here