Zbog vrućina manja koncentracija polena u vazduhu

0
98

Ekstremno visoke temperature doprinele su smanjenju koncentracije polena u vazduhu, ali povremeni pljuskovi su pozitivno uticali na razvoj najinvazivnije korovske biljke ambrozije, pa se zbog toga u periodu njenog cvetanja u julu, avgustu i septembru očekuju veliki problemi kod alergičnih građana.

  • Merenja alergenog polena u državnoj mreži koje obavlja Agencija za zaštitu životne sredine ovih dana beleže niže koncentracije nego prošle godine u istom periodu pre svega zbog visokih temperatura prethodnih dana – rekla je za Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine.

Visoke temperature, dodaje, uticale su na to građani uglavnom više vremena provode u klimatizovanim stanovima i automobilima koji imaju filtere. Ljudi manje borave u prirodi, a i same biljke smanje emitovanje polena da se ne bi isušile.

  • Povremeni pljuskovi su pozitivno uticali na razvoj korovske biljke ambrozije, pa se zbog toga u njenom periodu cvetanja u julu, avgustu i septembru mesecu očekuju veliki problemi kod alergičnih sugrađana – navela je ona i dodala da se ovih dana uglavnom javljaju građani da prijave uočene površine pod ovim korovom.

A mogućnosti za akcije suzbijanja ambrozije još uvek postoji i neophodno je to učiniti pre nego što ova biljka uđe u punu fazu cvetanja.

  • S obzirom na to da je suzbijanje izostalo i prošle godine, velika je verovatnoća da ćemo ove godine beležiti još veće vrednosti ovog alergenog polena – rekla je Mitrovićeva.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakPriređena svečanost u čast 160 čačanskih vukovaca
Sledeći članakI dizel i benzin ponovo poskupeli

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here