Žiri doneo odluku: Ovo je najlepša pesma o Čačku

6
4009

ČAČAK – Prema jednoglasnoj odluci žirija, prva nagrada na trećem konkursu “Pesma o Čačku“ pripala je Nikici Baniću iz Inđije za pesmmu “Ulicama Čačka“. Kako je naveo žiri,ovom nagradom on je samo potvrdio visoki renome koji preko dvadeset godina uživa u srpskim spisateljskim krugovima.

Žiri su sastavu Ljubivoje Ršumović, predsednik žirija, Pero Zubac, Branko Stanković, Draga Gavrilović i Slobodan Nikolić, u obrazloženju je naveo da je Banićeva pesma “Ulicama Čačka“ “kroz meditativno-asocijativni slobodni stihovni niz, skoro pa dijaloški princip (prikriveni “razgovor“ između konkretnih detalja grada i sopstvenog sećanja koje izvire odatle, ali se tu ne završava), zahvata punu istorijsku meru grada o kojem peva – značajne, dobro poznate njegove žitelje kako malo starijeg (Vladislav Petković Dis i Nadežda Petrović), tako i novijeg doba koji se retko, skoro nikako, premda i te kako zaslužuju, pojavljuju kao protagonisti urbanog pejzaža, a koji mu daju nostalgičnu draž (Živorad Maksimović, Sonja Savić, Zaviša Janjić), neizostavne amblemske toponime koji ga obgrljavaju (Ovčar i Kablar, Vujan i Morava, ulice Župana Stracimira, Karađorđeva, Krenov prolaz, Gospodar Jovanova i Cerska, ljubićku zemlju od koje je izvajano naselje i Tanaska Rajića), u kojima miri i sabira nekadašnje i sadašnje vreme i u njima nekadašnje i sadašnje ljude. Svi su na jednom mestu, zanavek sjedinjeni“.

ULICAMA ČAČKA

Čistači ulica dobili su manje plate ovog meseca.
zaboravili su da pokupe korake nekih prolaznika.

u Karađorđevoj ulici vajar Živorad Maksimović Žika Maks

Ja sam te čupao, bila si mokra sva od Ljubića,
dok sam te vadio iz blata. Klizila si mi kroz prste,
a ja sam, da te zadržim, svojski se upinjao gledajući u Jelicu.
Nogama sam te čepao, rukama mesio, gnječio, a ti se sve vreme
mazila, umiljavala, da li meni, da li Kablaru. A kad si savršenstvo dostigla, daješ samo da se gledaš, ne daš, glino Ovčaru da te dira.

u Cerskoj ulici slikarka Nadežda Petrović

Zaustavio je belorepan svoj let, maše krilima neprestano u mestu.
Pod njim polje vode, puno vlati, koje se njišu sve više i više,
zarekle se da plena ne odati – nadaju se da će belorepan odustati.
Mlataranje vlati Morave još zadugo neće stati jer ono nije ništa drugo,
ako ćemo pravo, ono je samo dahtanje preplašenog plena.

u Gospodar Jovanovoj ulici barjaktar Tanasko Rajić

Crno ispod nokta prestaje da raste Crno ispod nokta – planina Vujan
Palac nastavi da raste – u nebo Kad vetar dune, odreda ptice polete –
sa grane palac se nadole okrene Kad sunce zasija, ribe kao jedna pobegnu –
u dubine Morave, a palac, evo ga nagore

u Krenovom prolazu glumica Sonja Savić

Mnogo ih je bilo koji su po njoj gazili, toliko da bi se svako drugi
da je na njenom mestu i te kako naljutio, A Čačanska kotlina nipošto,
ni najmanje, nikako. Svakog je od njih u se primala.
Bila je i ostala je najveća ljubavnica.

u Ulici Župana Stracimira Vladislav Petković Dis

Sve su planete meni daleke, gledano odavde, od ove, što u visinu ode, male Svete Gore.
I pored toga, sreća je bila, ode pa dođe, i pored toga, briga dođe, glavu naduva, ode,
i to prođe, a mene kroz život samo je pratila zabluda.

Od svih planeta meni je zabluda najveća, koju sam upoznao od vrha do dna.

Neću da tvrdim, tvrditi nisam umeo, a sad i kad bih umeo, ne bih smeo,
kuda god sam pošao, a da nisam došao, pratila me zabluda.

Od svih planeta meni je zabluda najveća, koju sam upoznao od vrha do dna.

Neću da tvrdim, tvrditi nisam umeo, a sad i kad bih umeo, ne bih smeo,
kuda god sam pošao, a da nisam došao, pratila me zabluda,
drugovao s njom godinama u neprekinutom nizu.

u Skadarskoj ulici meteorolog Zaviša Janjić

Kiša se ispadala Milioni mrtvih kapi popadalo
Od njih nastade reka Zapadna Morava Od jutros onuda teče.

(Nikica Banić)

Prema rečima organizatora ovog pesničkog konkursa Darka Mlađenovića, “Pesma o Čačku“ nije samo konkurs za najbolju pesmu o našem gradu, već ideja da se doda još jedan igrač u timu koji se zove kultura.

Potrebna nam je ravnoteža i stoga nijednu kreativnost ne treba držati zatvorenu u sebi. U našem timu kao žiri ali pre svega kao prijatelji učestvuju pesnici Ljubivoje Ršumović i Pero Zubac, akademik filmske umetnosti i nauka Branko Stanković. Svojim delima koja stvaraju, nesebično nam daju sebe i pokazuju pravac koji moramo slediti. Podršku ovoj ideji i ovom timu pružio je Dom kulture Čačak i naši prijatelji iz kompanije “P….S….Fashion“. Treći konkurs „Pesma o Čačku“ je iznedrio novu pesmu i ukazao nam na pisca aforističara i pesnika Nikicu Banića iz Inđije. Bilo je pravo zadovoljstvo biti u društvu članova žirija koji su satima do detalja pročitali sve pristigle pesme i jednoglasno izabrali najbolju. Čačani su imali priliku da se susretnu sa Ršumom, Zupcem i Brankom dok su šetali “Ulicama grada“ i gradskim šetalištem, bilo je tu puno osmeha, fotografisanja i srdačnih zagrljaja. Posebnu zahvalnost dugujem Alternativnoj radionici Reč i Dragi Gavrilović, te profesoru Slobodanu Popoviću, koji su bili deo žirija, i našem domaćinu Branislavu Petroviću direktoru “P….S….Fashion“, kao i lokalnim medijima. Zahvaljujem se svim učesnicima konkursa i onima koji su nas pratili i podržavali tokom tri godine. Ovim putem najavljujem i četvrti konkurs sledeće godine jer grad Čačak zaslužuje da ga volimo a mi iz te ljubavi i pišemo najlepše stihove – kaže Mlađenović.

Izvor: Morava info

Prethodni članakAleksa Krstić laureat nagrade “Mladi Dis“
Sledeći članakJovan Milošević odveo Srbiju u četvrtfinale Evropskog prvenstva

6 KOMENTARA

  1. Napiši Branko pesmu sa dušom. Meni, lično, ova pesma ima dušu baš zbog toga što ju je napisao prolaznik,namernik. Zamišljam koji su to utisci, koja je to emocija. I divim se svom gradu i piscu.

  2. Moje dete je ucestvovalo na konkursu, i voleo sam na istom i da pobedi, ali i ja i moje dete dajemo punu podrsku i ziriju i ljudima koji su ovo finansilari i osmislili….pobedniku cestitamo i svima zelimo sve najbolje. Selmi 👍

  3. Draga Emilija svaka čast na komentaru. A bio je potreban jedan ovakav tekst da znamo da nečega lepog ima u našem lepom gradu. Nismo ni svesni šta imamo. Od prirode do ljudi. Savremenika. Za sva vremena. Da se probudimo i trgnemo.

  4. Veliko HVALA čoveku iz inđije, Nikici Banić, za ovu srčanu i s ljubavlju napisanu pesmu o našem gradu. Hvala organizatorima i realizatorima ovog konkursa. Hvala našim velikim pesnicima za učešće u žiriju. Svima hvala. Od srca, hvala Moravi info na ovako lepom tekstu. O mnogim dešavanjima u našem gradu, pogotovo iz kulture, ne bismo ni znali da nas oni ne informišu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here