Zvanično: Vlada zamrzla cene brašna, ulja, svinjskog mesa…

5
955

Vlada Srbije je na sednici donela odluku da ograniči visinu cena osnovnih životnih namirnica.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, ova odluka se odnosi na – šećer kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso – but i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, tako da one ne prelaze nivo cena na dan 15. novembar 2021. godine.

Dodaje se da je ograničenje cena utvrđeno kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cene (rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje) ukoliko su bila na snazi 15. novembra, već na redovne, odnosno cene pre sniženja.

Odlukom, koja će biti primenjivana u trajanju od 60 dana, predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Za kršenje navedenih odredaba, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do dva miliona dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je rekla da je na predlog tog ministarstva Vlada Srbije donela Uredbu o ograničavanju proizvođačkih cena i cena na veliko i malo za pet osnovnih životnih namirnica, u trajanju od 60 dana.

Donošenjem ove Uredbe cene pomenutih proizvoda u naredna dva meseca ne smeju prelaziti nivo od 15. novembra ove godine. Vlada će u slučaju potrebe produžiti ovu meru i nakon isteka 60 dana – rekla je Matić.

Ministarka je dodala da je mera bila neophodna u cilju zaštite životnog standarda građana, budući da se u strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, najveći deo troškova odnosi upravo na artikle obuhvaćene ovom odlukom.

Izvor: N1

Prethodni članakAnsabl CIRCLE u Gornjem Milanovcu: Mocart, Betoven i njihovi rivali
Sledeći članakKovid pozitivna svaka sedma testirana osoba u Čačku

5 KOMENTARA

  1. Ja samo kažem da ti što kažeš samo lupetaš. Veze nemaš ni o čemu. Ovo nema veze sa tim da nema ovih proizvoda na tržištu. Ali treba stati na put trgovcima koji na svaki način hoće da ušićare.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here