U Čačku postavljen prvi 3D model murala za slepe i slabovide: Bik Ferdinand na Brajevom pismu

0
1001

ČAČAK – Na zidu Doma saveza za slepe i slabovide u Čačku je oslikan mural za koji je urađen i 3D model sa opisom na Brajevom pismu. Mural i model su urađeni u okviru Nacionalne prestonice kulture Srbije 2023 – Čačanska Rodna, u gradu koji je zahaljujući DUK festivalu, jedna od najvećih galerija ulične umetnosti u zemlji.

U okviru poznatog čačanskog festivala DUK (Dani urbane kulture) umetnica Maja Stojanović – Zmaja je oslikala mural na zidu Doma saveza za slepe i slabovide. Uz podršku Ambasade Španije urađen je i 3D model sa opisom na Brajevom pismu koji je postavljen pored murala. Mural i 3D model su nastali sa ciljem da se ulična umetnost približi slepim i slabovidim osobama. Ovo je prvi 3D model murala u Čačku, a jubilarni deseti u Srbiji – koji je realizovan u okviru projekta “Umetnost u prolazu“.

Grad Čačak predstavlja značajan nacionalni i regionalni centar kulturne produkcije, posebno kada je ulična umetnost u pitanju, a korišćenjem inovativne 3D tehnologije se omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama.

Ulična umetnost se smatra najslobodnijim vidom umetnosti, zato kroz 3D modele želimo da približimo ovaj pravac savremene umetnosti slepim i slabovidim osobama. Veoma smo srećni što je postavljeni model u Čačku, deseti jubilarni 3D model u Srbiji. Ovim modelom se skreće pažnja na potrebe slepih i slabovidih, ali se i proslavlja rad lokalnih umetnika u okviru festivala DUK, te Nacionalne prestonice kulture, kao i španska kultura – rekla je Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti ispred Street Art Belgrade organizacije.

Dario Otero Kastro, zamenik ambasadora i ataše za kulturu u Ambasadi Španije u Beogradu, izjavio je ih je projekat od samog početka snažno privukao zbog svoje teme – učiniti umetnost dostupnu svim članovima zajednice.

Svesni smo da je to izazov sa kojim se suočavaju mnogi, u celom svetu, i da je važno da u kontinuitetu ulažemo napore kako bismo promenili situaciju. Ovaj mural predstavlja našu saradnju – lokalna umetnica Maja Stojanović je savršeno predstavila kroz boje jedan od najupečatljivijih simbola španske kulture, španskog bika – rekao je Otero Kastro.

Umetnica Maja Stojanović – Zmaja govorula je o inspiraciji za ovaj umetnički i društveno odgovoran projekat.

Inspiracija za mural mi je bio čuveni bik Ferdinand iz crtanog filma, pošto volim da slikam karaktere životinja i to u pozitivnom kontekstu. Ovaj bik je omaž partneru projekta, Ambasadi Španije koja je omogućila da se uradi 3D model za mural, prvi u Čačku koji približava uličnu umetnost slepim i slabovidim osobama – istakla je Zmaja.

Mural i 3D model sa Brajevim pismom se nalaze na zgradi prostorija Doma za slepe i slabovide u Čačku.

Tako je našim članovima omogućeno da osete uličnu umetnost dodirom. Za nas ovo znači da se polako uključujemo u svet umetnosti i osećamo poboljšanje jer na neki način ulazimo u svet jednakih, svet bez barijera – kazao je Dejan Tomić, predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Čačak

Međuopštinska organizacija slepih Čačak deluje u okviru sastava Saveza slepih Srbije i okuplja preko 300 članova iz Moravičkog okrug, od čega je 170 članova u gradu Čačku.

Autor projekta je organizacija “Street Art Belgrade“, a realizaciju je podržala Ambasade Španije. Mural i model u Čačku su realizovani u saradnji sa DUK festivalom, Savezom slepih i slabovidih Čačka i Gradskom organizacijom slepih Beograda, u okviru Prestonice kulture Srbije 2023 – čačanska rodna.

Izvor: Morava info

Prethodni članakObjavljene cene goriva za narednih sedam dana
Sledeći članakReproduktivno zdravlje – osnovni pojmovi

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here