Ujedinjenje na opozicionoj sceni: DS, SRCE, Zajedno i Rumunska stranka potpisali deklaraciju o zajedničkom delovanju

2
140

Demokratska stranka, stranka Srbija Centar, Rumunska partija i stranka Zajedno u Novom Sadu potpisali su Deklaraciju o zajedničkom delovanju.

Predsednik Demokratske stranke dr Zoran Lutovac ističe da je serija tribina u Srbiji pokazala da građani žele ukrupnjavanje na opozicionoj sceni.

Slobode, ljudska prava i demokratija u Srbiji obezvređeni su autoritarnom vlašću Aleksandra Vučića, a korupcija i kriminal pod zaštitom ove vlasti ugrožavaju opstanak ljudi. Otvorena su vrata svim društvenim i političkim akterima koji dele vrednosti slobode, ravnopravnosti i demokratije. Dakle, ostavljena je mogućnost da se pridruže i druge političke stranke, udruženja, pokreti, organizacije i pojedinci koji dele uverenje da se ukrupnjavanjem snaga može suprotstaviti daljem propadanju Srbije i izboriti se za uređenu državu, društvo pravde i odgovornost u politici i društvu – ukazuje Lutovac i dodaje:

Potrebno nam je nešto više od ukrupnjavanja opozicije: stvaranje društvene opozicije – spajanje građana i opozicije u jedinstvenu snagu koja će ispuniti zahteve i promeniti Srbiju. Dakle, opozicija bi trebalo da formira opšti pokret za uređenje države Srbije i stvaranje društva pravde i političke odgovornosti u društvu. Manje je bitno da li će opozicija na izbore izaći u jednoj, dve ili tri kolone. Bitno je da postoji sinhronizovanost i da jedni druge ne doživljavamo kao političke neprijatelje – rekao je Lutovac.

On smatra da bi delovanje opozicije, trebalo bi da bude formatizovano onako kako bi dovelo u zbiru do najveće podrške koja bi bila dovoljna za promenu vlasti.

Obaveza opozicije jeste da zajedno sa građanima izvrši jak pritisak na vlast, kako bi dobila ono što građanima garantuju Ustav i zakoni. Ne smemo da čekamo Vučićeve odluke, već da ga nateramo da ispoštuje Ustav i zakone, kako bi građani mogli bez pritisaka i ucena da se izjasne na izborima – poručio je predsednik Demokratske stranke.

Inače, Deklaraciju su potpisali predsednik DS dr Zoran Lutovac, predsednik Zajedno Nebojša Zelenović, stranke „SRCE“ Zdravko Ponoš, kao i predsednik Rumunske partije Niku Čobanu.

Prethodni članakU Gradskoj biblioteci izložba povodom 120 godina od rođenja Siniše Paunovića
Sledeći članakProgram Prestonice kulture za septembar: Zdravko Čolić, “Priča“, “Animanima“, modna revija, izložbe, predstave…

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here