Obeležena 207. godišnjica Boja na Ljubiću i pogibije Tanaska Rajića

1
976

ČAČAK – Kod spomenika Tanasku Rajiću na brdu Ljubiću, državnom ceremonijom i prigodnim programom, obeležena je 207. godišnjica Boja na Ljubiću i godišnjica smrti Tanaska Rajića.

Državnu ceremoniju odavanja počasti i polaganja venaca, u ime Vlade Republike Srbije, predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor.

Ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti prethodila je Liturgija i Pomen koji su služili sveštenici Hrama kneza Lazara na Ljubiću.

Prisutnima se, na početku komemoracije, obratila Lela Pavlović, direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva iz Čačka, koja je okupljene podsetila na najznačajnije događaje Drugog srpskog ustanka.

Boj na Ljubiću predstavljao je jednu od najvećih i najvažnijih bitaka u ovom ustanku, posle koga je Srbija stekla svoju slobodu i nezavisnost i krenula u stvaranje moderne, demokratske države. Borbe za oslobođenje tadašnje Čačanske nahije su dugo trajale, a do presudnog boja je došlo 6. juna 1815. na brdu Ljubiću, gde je baterijom topova komandovao Karađorđev barjaktar Tanasko Rajić, koji je braneći svoje topove izgubio život – rekla je, pored ostalog, Lela Pavlović.

 

Pored predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vence su položili i odali počast Tanasku Rajiću i ustanicima palim na Ljubiću i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, načelnik Moravičkog upravnog okruga, gradonačelnik Čačka, predstavnici Policijske uprave Čačak i Mesne zajednice Ljubić, kao i predstavnici udruženja građana, posle čega se okupljenim građanima obratio Miodrag Kapor, državni sekretar.

U umetničkom programu nastupio je hor Osnovne škole “Tanasko Rajić“, koja danas slavi Dan škole, i otpevao “Himnu Tanasku Rajiću“ i pesmu “Srpski preci“.

Današnji program obeležavanja godišnjice Boja na Ljubiću i godišnjice smrti Tanaska Rajića završen je otvaranjem izložbe “Stare kuće Ljubića“, koju je upriličilo Zavičajno društvo “Grebići“.

Izvor: Morava info

Prethodni članakMoto kros spektakl na Jeljenu obeležio veliki broj mladih vozača
Sledeći članakKako da vaspitavamo bez kritikovanja

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here