U Mašinsko-saobraćajnoj školi gradi se objekat za učenike u sistemu dualnog obrazovanja

0
508

ČAČAK – U Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku u toku je izgradnja objekta koji će biti namenjen učenicima sistema dualnog obrazovanja.

Radove na objektu juče su obišli Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Objekat od 320 metara kvadratnih u dvorištu škole biće namenjen učenicima koji se obrazuju prema sistemu dualnog obrazovanja, a sa nešto manje od 36 miliona dinara finasiran je iz budžeta Grada. Kabinete ćemo, uz pomoć naših privrednika, opremiti najsavremenihjom opremom. Kao lokalna samouprava prepoznali smo značaj dualnog obrazobvanja, uvodeći tekstilni smer u Mašinsko-saobraćajnu školu 2017. godine, a sada i našem Fakultetu tehničkih nauka imamo takođe ovaj sistem za tekstilnu industriju, u kojoj je u Čačku zaposleno oko 2.500 do 3.000 radnika. Inicijalna priča koja je pokrenuta pre 120 godina kada se škola otvorila, radi potreba lokane privrede, obnovljena je 2021. godine, kada je uvedeno dulano obrazovanje za mašince, prema potrebama lokalnih privrednika, ali i dve firme čiji su vlasnici Nemci, a to su “Forverk“ i “Viland“. Naša, ali i podrška države biće sve jača i bolja – istakao je gradonačelnik Todorović.

On je naglasio da se već pet godina radi na ozakonjenju zemljišta gde se nalazi Mašinsko-saobraćajna škola, i taj posao se privodi kraju, nakon čega će se konkurisati kod Ministarstva za javna ulaganja za kompletnu rekonstrukciju škole.

Direktorka kancelarije za javna ulaganja Gabrijela Grujić je naglasila da je Čačak bio baza za razvoj dualnog obrazovanja u okviru tekstilne industrije, naglasivši da je predstavnicima Vlade veoma bitna podrška lokalne samouprave, kakvu imaju u Čačku, kao bi ovaj projekat zaživeo i donosio rezultate baš kao u Čačku.

Ona je istakla da mladi ljudi, koji se školuju prema sistemu dualnog obrazovanja, iz škole izlaze prepoznajući vrednost svog praktičnog i teorijskog znanja.

Ministar Martinović posetio je i kompaniju “Tifani“, koja učestvuje u realizaciji dualnog obrazovanja, omogućavajući praksu, kao i zaposlenje učenicima tekstilnog smera u Mašinsko-saobraćajnoj školi.

Izvor: Morava info

Prethodni članakKoliko će biti niže rate nakon odluke da se ograniči kamata na stambene kredite?
Sledeći članakDS Čačak: Formirati komisiju koja će utvrditi stanje na odeljenjima čačanske bolnice

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here