Otvorena izložba “Dijalog: Nadežda Petrović – A. M. Leka“

0
93

ČAČAK – U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“ u četvrtak je otvorena izložba “Dijalog: Nadežda Petrović – A. M. Leka“.

Podstaknut obeležavanjem 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, Aleksandar Mladenović Leka u protekle dve godine stvara ciklus u kome slavnu umetnicu “iščitava“ kroz prizmu savremenog digitalnog vremena. Ideja je nastajala uz saradnju sa Jelenom Medaković, direktorkom Muzeja grada Beograda a na izložbi je predstavljeno preko 30 slika različitih formata. Umetnik je Nadeždu definisao kao kulturološki fenomen, smestio je među svoje pop-ikone i dodelio epitet “pankbuntovne“ ličnosti.

Na otvaranju je publiku pozdravio direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ Branko Ćalović.

  • Znamo da velike ličnosti ne odlaze, one imaju moć da uvek budu prisutne i njihova energija je jednostavno vanvremenska i materijalizuje se kasnije tokom vremena kroz razne ideje i kreacije. Pre deset godina Umetnik Aleksandar Leka Mladenović rešio je da energiju svetskih i evropskih umetnika 19. i 20. veka predstavi na svojim platnima. Meni je posebno drago što se Leka potrudio da se povodom jubileja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović na platnima nađe i naša velika umetnica i to nakon izložbe koja je predstavljena u Muzeju grada Beograda 2023. godine, na prostoru gde je Nadežda provela veći deo svog života, Tašmajdanu i Paliluli a evo večeras je i u njenom rodnom gradu Čačku – rekao je Ćalović.

Kustoskinja izložbe iz Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ Dragana Božović napomenula je da Nadežda Petrović jeste i treba da bude jedna velika inspiracija svakom pojedincu i svakoj generaciji.

  • Pred vama su dela u kojima je umetnik preneo svoje viđenje Nadeždine energije, ali i energije cele njene porodice čiji su pripadnici nesebično podsticali jdni druge da se obrazuju, da budu svestrani, samosvesni i intelektualno napredni. Važan deo izložbe su tri originalne slike Nadežde Petrović sa kojima umetnik ostvaruje dijalog, a koje su ovde zahvaljujući Muzeju grada Beograda. Meni je posebno drago što su izložena i druga dela iz ciklusa Leke Mladenovića koji razvija poslednjih godina i kroz njega nekim važnim ličnostima potvrđuje status urbanih ikona. Niz naslikanih pop-ikona je tu kako bi podsetio da je Nadežda odavno deo sveopšteg svetskog vremena i prostora. Izdvojila bih segment posvećen ličnostima pank kulture jer gde je pank tu je i bunt kao reakcija na stvarnost, a Nadeždi bunt nije bio stran – istakla je ona.

Kustoskinja Muzeja grada Beograda Marija Stošić pojasnila je na koji način je osmišljen koncept izložbe.

  • Izložba koja je večeras pred vama delimično je bila predstavljena u Salonu Muzeja grada Beograda 2023. godine. Mi smo ovom izložbom obeležili godišnjicu rođenja Nadežde Petrović. Imali smo veliko zadovoljstvo da sa Lekom Mladenović osmislimo ovaj koncept a to je dijalog savremenog umetnika i starog umetnika, jedne nove poetike i klasičnog slikarstva. Izložba je u Muzeju grada Beograda imala veoma dobar odjek i mi smo priželjkivali da ona putuje po Srbiji, a naručito da ona dođe u Čačak, što nas je veoma obradovalo. Imali smo jako lepu saradnju sa Umetničkom galerijom “Nadežda Petrović“, pa im se u to ime zahvaljujem sada – rekla je Stošić.

Autor izložbe Aleksandar Leka Mladenović svojim obraćanjem zvanično je i otvorio izložbu.

  • Hvala na ovim divnim rečima. Želim sve da vas pozdravim i da vam zahvalim što ste ovde jer bez vas ovo ne bi imalo smisla. Umetnost živi samo u komunikaciji umetnika i sa publikom kroz njegova dela. Zahvaljujem se domaćinima na izuzetnom gostoprimstvu i profesionalnosti, direktoru gospodinu Ćaloviću i celoj ekipi Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, gospođi Dragani Božović, kustoskinji, kao i partneru u ovom projektu Muzeju grada Beograda, direktorki Muzeja gospođi Medaković i Mariji Stošić, kustoskinji – istakao je autor.

Vođenje kroz izložbu biće organizovano 11. maja a izložba će javnosti biti dostupna do 2. juna 2024.

Izvor: Morava info

Prethodni članakVečeras u Čačku koncert najboljih kulturno-umetničkih društava Srbije
Sledeći članakObjavljene cene goriva za narednih sedam dana

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here