Adolescencija i buđenje polnih nagona (5)

0
634

Adolescencija počinje sa postizanjem polne zrelosti u razdoblju puberteta, dok se za gornju granicu uzima vreme postizanja emocijonalne i socijalne zrelosti, koji podrazumevaju iskustvo, spremnost i sposobnost da se preuzmu uloge odraslog. Najvažnije promene koje se dešavaju odnose se na postepen, ali često buran razvoj sekundarnih polnih karakteristika, emocionalne nestabilnosti i teškoća u međuljudskim odnosima.

Dečaci ulaze u pubertet nešto kasnije pd devojčica. Fizičko i seksualno sazrevanje kod njih najčešće počinje oko dvanaeste godine. Najveće promene koje se uočavaju, pored telesnog rasta, su promena glasa ili mutacija, pojava dlaka ispod pazuha i na licu, te stidne dlačice u predelu polnih organa.

Usled uticaja hormona, uvećavaju se polni organi, javlja se potreba za bliskošću i pripadanjem, što rezultira zainteresovanošću za suprotni pol. U ovom periodu dolazi do masturbacije (samozadovoljavanja). Važno je da dečaci znaju da masturbacija nije nikakva nastranost, nti bolest i da umereno samozadovoljavanje nema štetnih posledica. Na kraju puberteta javljaju se prve polucije, odnosno spontano izbacivanje semene tečnosti u toku noći, što ujedno označava početak polnih funkcija kod dečaka – navode stručnjaci.

Kod devojčica se telesne, psihičke i emocionalne promene uočavaju oko desete ili jedanaeste godine, nekaada i ranije. Najčešće promene koje se uočavaju su rast grudi, pojava dlaka ispod pazuha i u predelu polnog organa, a kukovi poprimaju zaobljeniji oblik. Usled uticaja hormona dolazi do zainteresovanosti za suprotni pol, javljaju se prve simpatije i mladalačke ljubavi.

Od svih promena u pubertetu, najviše varira početak menstruacije. Pojava prve menstruacije obično nastupa između dvanaeste i trinaeste godine, a može i ranije. Ona može da traje od tri do sedam dana. Tokom prve dve godine menstruacija može da bude nepravilna, a nakon toga se stabilizuje Menstrualni ciklus normalno traje od 21 do 35 dana. Kašnjenje menstruacije može da se desi , a najčešći uzrok je stres, hormonski poremećaj, disbalans hormona usled naglog mršavljenja, sindrom policističnih jajnika, trudnoća. Redovna menstruacija je jako bitna, jer krvarenje između dva ciklusa može da ukazuje na neki poremećaj, pa je važno da se vodi evidencija njenom o datumu i trajanju. Najčešće u sredini menstrualnog ciklusa dolazi do ovulacije (plodni dani), kada postoji mogućnost trudnoće ako dođe do polnih odnosa bez kontracepcije – kažu stručnjaci.

Prethodni članakOglas za posao: Čačanskom restoranu hitno potrebni kuvari i pomoćno osoblje
Sledeći članakBoško Obradović podneo zahtev da se ispita doktorat Jelene Trivan: Sve koči Mladen Šarčević

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here