Adžić: Evo šta od Vlade traži Unija sindikata prosvetnih radnika sa svojih 30.000 članova

8
789
Vladimir Adžić

ČAČAK – Rukovodilac resora za finansije i analitiku Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Vladimir Adžić, oglasio se povodom zahteva koje je ova sindikalna organizacija isporučila Vladi Srbije.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Šta traži USPRS od Vlade Srbije sa svojih 800 škola i 30.000 članova.

1. Da u budžetu za 2022. godinu planira veće izdvajanje za prosvetu. Najavljeni minimalac od 1.1.2022.godine iznosiće 35.012 dinara (što je 9% veće od prošlogodišnjeg minimalca ). Vlada RS nije ispunila deo Sporazuma o rešavanju spornih pitanja iz velikog štrajka, 2015. godine koji se tiču uspostavljanja platnih razreda od 1. januara 2016. godine. Unija SPRS se zalaže za odnos zarada 1:3 gde su minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice oko 35.000,00 dinara, u zavisnosti od broja radnih sata u mesecu, dva bi bili naši administrativni radnici (oko 70.000,00), a koeficijent 3, nosili bi svi fakultetski obrazovani u školama (oko 105.000,00 dinara). S obzirom da se Unija SPRS već 22 godine zalaže za ovakve odnose (minimalac prema plati nastavnika), očekujemo značajno povećanje zarada u našem sistemu u naredne tri godine počevši od decembra 2021. godine u iznosu od 20% na sadašnju cenu rada, što bi se nastavilo i u 2022. i 2023. godini u istom iznosu od 20%. To bi dovelo do željenog odnosa u narednom periodu, koji je realan, ako je prosveta jedan od stubova našeg društva, kako vlast govori. Podsetiću, prosečna plata u Republici Srbiji za prvih osam meseci je 64.393 dinara dok je u obrazovanju za isti period 63.044 dinara iz čega vidimo da je obrazovanje 2,1% ispod republičkog proseka. Istovremeno, u obrazovanju radi oko 80% visokoobrazovanih ljudi.

2. Isplata 35.000 dinara za šest Svetosavskih/Novogodišnjih nagrada (od 2016. do 2022.) predviđenih potpisanim Sporazumom o rešavanju spornih pitanja (član 2.) i Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovim, srednjim školama i domovima učenika. Isplata 25.000 dinara iz ušteda predviđenih potpisanim Sporazumom (član 7.) Velike uštede su ostvarene u sistemu smeštanjem tehnoloških viškova, što sada iznosi preko 25.000 ljudi. Time je državnoj kasi sačuvano oko 6 milijardi dinara! Isplatom pomenute sume, bila bi isplaćena polovina napravljenih ušteda. Unija SPRS smatra da Vlada RS može napraviti korak ka rešavanju ovih potraživanja, tako što bi isplatila 20.000 dinara do kraja marta 2022.godine svim zaposlenima u prosvetnom sistemu, a ostatak duga bi bio predmet dogovora u socijalnom dijalogu koji mora svakako postojati. Predlozi Unije SPRS su poznati, da je moguće isplatiti u državnim obveznicama, koje će se naravno ponovo vratiti u državnu kasu kroz potrošnju.

3. Korigovanje koeficijenata nenastavnom osoblju sa četvrtim stepenom (sa 8,62 na 13,42) i petim stepenom (sa 9,16 na 13,65), koliko iznose koeficijenti u nastavi. Korigovanje koeficijenta šefa računovodstva sa četvrtim stepenom (sa 11,15 na 13,73) i šestim stepenom (sa 13,73 na 14,88), koliko iznose koeficijenti u nastavi. Korigovanje koeficijenata pomoćnom osoblju koje je zaposleno u prosveti. Prema postojećim koeficijentima njihove plate dopunjuju se do minimalca, a to je, na žalost i osnovica za penziju. Umesto koeficijenta 6,30 adekvatan koeficijent bi bio 9,30.

4. Plaćanje angažovanja i putnih troškova članovima u radnim podgrupama pri školskim upravama i Centralnoj radnoj grupi pri Ministarstvu prosvete, jer su svojim angažovanjem državi uštedeli veliki novac, pa bi plaćanje putnih troškova bilo najmanje što se može učiniti za ovaj neveliki broj ljudi.

5. Od MPNTR-a tražimo hitan dogovor o isplati dugovanja našim kolegama koji su radili sa učenicima po IOP programima da se ne plaćaju velikim sudski troškovi bespotrebno. Takođe, tražimo dogovor oko isplate toplog obroka i regresa za sve zaposlene koji na to imaju pravo i da se ta stavka reši zakonski za sve zaposlene u prosvetnom sistemu,a ne dugotrajnim i skupim sudskim sporovima.

Dugovanja prema zaposlenima u prosveti se nagomilavaju i godinama ne rešavaju. Ona proističu iz potpisanog Sporazuma, kako sa Vladom Republike Srbije, tako i sa resornim Ministarstvom.

Unija SPRS očekuje zvanične i konkretne pregovore. I danas, uoči Dana prosvetnih radnika, koji je u ponedeljak 8. novembra, još jednom apelujemo na sve koji odlučuju o obrazovanju u ovoj državi, da je krajnje vreme da se sastanemo i napravimo ozbiljan i konkretan dogovor na dobrobit svih zaposlenih u prosveti, a time pomognemo i državi u celini.

Unija SPRS je dosledna i spremna za dogovor, ali ne i za dalja ponižavanja prosvetnih radnika.

Vladimir Adžić

Prethodni članakKancelarija za mlade realizovala projekat “Informiši se i ti“
Sledeći članakKorona odnela živote dvoje Čačana

8 KOMENTARA

  1. Strasno! Vama 100 hiljada plata. Pa ako bi se uveli platni razredi, ako bi se uveli pravilo da se za jednak rad, prima jednaka plata, mislim da bi vi bili na samom dnu. Vece neradnike ova zemlja nema. Radite 9 meseci godišnje, i to po 4 sata dnevno. A i to sto radite je veoma diskutabilno, pa nam deca izlaze nepismena iz škola.

  2. Tačno, treba smanjiti bpoj predmeta. Mnogi su i nepotrebni. Profesore koji hoće da rade ostaviti, povećati im zarade. Ostale rasterati. Pogotovo ove što se bave politikom. Od njih prosveta, pa ni učenici, nemaju nikakve vajde. Samo daju negativan primer.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here