Ako nemate zimske gume, a dogodi se udes – platićete milione

0
648

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja zimske gume su obavezne za sva motorna vozila od 1. novembra do 1. aprila, kada na putu ima snega, leda i poledice. Ukoliko sneg iznenadi vozače, prete im visoke novčane kazne, pa čak i zatvor.

Pravilnicima je propisano da u periodu od 1. novembra do 1. aprila, kada na kolovozu ima snega, leda i poledice, sva vozila moraju da imaju zimske pneumatike.

Ukoliko sutra kolovoz bude suv, ne bude snega, vozila ne moraju da imaju zimske pneumatike. To kažu zakonski propisi. Međutim, znatno je bezbednije u svakom slučaju imati zimske pneumatike, jer letnji pneumatici jednostavno nemaju iste karakteristike na nižim temperaturama – naveo je Vladimir Vida iz Saobraćajne policije, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Kada na putu ima snega i leda, a vozilo nema zimske gume, tada se vozilo smatra tehnički neispravnim. Kazna za fizička lica je između 10.000 i 20.000 dinara, a za pravna 100.000 do 800.000 dinara.

Posledice su znatno veće ukoliko se dogodi saobraćajna nezgoda.

Ako u saobraćajnoj nesreći ima stradalih, Krivičnim zakonikom RS propisana je čak i zatvorska kazna, naglasio je Vladimir Vida:

S druge strane, članom 29. Zakona o obaveznom osiguranju, lice gubi pravo na nadoknadu štete ukoliko je šteta nastala zbog neispravnosti vozila.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da osiguravajuće kuće zbog nezgode izazvane nedostatkom zimskih guma mogu da naplate milionske štete.

Ukoliko dođe do saobraćajne nezgode, ne samo da sledi jako velika kazna, već i osiguranje koje plati svu štetu nastalu u nezgodi, nakon toga svu štetu potražuje od vozača i od vlasnika vozila, tako da nemanje zimskih pneumatika može da nas košta milione dinara, pored sve ostale muke koja nas je zadesila – naveo je Okanović.

On naglašava da je važno da gume zamenimo radi bezbednosti:

Niko od nas ne želi da pogine, da učini nekog invalidom, da mu se desi nešto jako ružno zbog toga što nije imao zimske gume, usled toga je recimo došlo do proklizavanja, prelaska na levu stranu i sudara sa kamionom.

Bez obzira na to što se u narednom periodu u nižim predelima ne očekuju padavine, bilo bi dobro da se zimske gume postave što pre.

Sa aspekta zakona, nema potrebe da sutra imate zimske gume, ali sa aspekta vremenskih uslova, bilo bi dobro da, kada prođe početni talas gužvi kod vulkanizera, polako stavite zimske pneumatike da biste bili mirni i da ne biste razmišljali – kazao je Damir Okanović.

Od zimske opreme potrebno je imati lance, ukoliko dođe do velikih snežnih padavina, dok autobusi i teretna vozila preko tri i po tone moraju da imaju i lopate. Takođe se preporučuje da bude i malo više goriva u vozilu, da se prilikom zastoja ne bi gasio motor koji je potreban za grejanje vozila.

Izvor: RTS

Prethodni članakZZJZ Čačak: Ne znamo da su Morava i Lupnjača zagađene, nismo vršili ispitivanja
Sledeći članakIz destilerije ukradeno 2.000 litara rakije namenjene Putinu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here