Alarmantno: Srbiju napusti 300 lekara godišnje!

0
160

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić izjavio je danas da Srbiju napusti oko 300 lekara godišnje u potrazi za boljim poslom i istakao da je neophodno preduzeti mere kako bi se sprečilo da u trenutku kada naša zemlja uđe u EU dođe do masovnog odlaska lekara.

Srbija ima 30.000 lekara i neki indirektni podatak koji mi koristimo kada pričamo o odlasku lekara jeste sertifikat dobre prakse koji Lekarska komora izdaje. Godišnje se izda oko 700 tih sertifikata, ali polovina se izdaje za rad vikendom koji lekari obavljaju u BiH i Crnoj Gori i, ako bi mogli da damo neku slobodnu projekciju, govorili bismo da negde oko 300 lekara napušta zemlju – rekao je Dinić.

Kako je naveo, neki lekari se vraćaju u Srbiju, jer odlaze na rad po ugovoru na godinu dana. Dodao je da će na predstojećem Međunarodnom forumu Lekarske komore Srbije, na kojem se raspravlja o aktuelnim temama s drugim komorama iz Evrope, biti reči o tome kako sprečiti odlazak lekara.

Da se ne bi dogodio neki scenario koji se desio u Bugarskoj ili Rumuniji, gde se desio masovni odliv lekara, imamo i goste iz Slovenije koji će nam reći kakav je njihov primer, pošto kod njih nema toliko izražene migracije lekara i da nam daju neke savete – navodi Dinić.

Prema njegovim rečima, Srbija u ovom trenutku ima relativno dobru situaciju, ali je neophodno preduzeti mere da se spreči veći odlazak lekara.

Ukupni broj lekara se održava na tom nivou koji je aposlutno zadovoljavajući. Verovatno ulaskom u EU ili snižavanjem kriterujuma za odlazak, kao što je Nemačka već uradila, mi moramo da preduzmemo određene mere – rekao je Dinić.

Kako kaže, obaveza je celokupnog društva da se lekarima najpre omoguće uslovi rada. Pored toga, smatra, potrebno je poboljšanje statusa lekara u društvu.

Odgovarajući na pitanje kako Srbija da konkuriše zemljama koje mogu da ponude mnogo veće plate, Dinić kaže da su lekari spremni da za znatno manji novac nego što im ponude te zemlje ostanu i rade u Srbiji.

Verujem da lekari kada bi znali da su najplaćeniji članovi društva, s obzirom na nivo odgovornosti posla koji rade, u krajnjem slučaju i edukacije u koju su uložili, a svi znamo koliko traje školovanje lekara, mislim da bi to bilo nešto pozitivno i da bi to motivisalo kolege da ostanu – navodi Dinić.

Pored toga, on ističe da je važno zapošljavanje mladih lekara i skraćivanje perioda traženja posla.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakHelikopterska eskadrila, elitna jedinica stacionirana u Lađevcima
Sledeći članakParezanović u Podgorici govorio o nauci i tehnologiji u službi modernog obrazovanja

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here