Aleksandar Jugović objavio novi roman “Slava živima“

0
480

ČAČAK – “Vulkan izdavaštvo“ objavilo je novi roman Aleksandra Jugovića “Slava živima“, koji potvrđuje zbog čega njegov spisateljski rad već godinama spada u sam vrh savremene srpske književnosti.

Slava živima govori o prećutanoj, skrivenoj istoriji Beograda s početka Drugog svetskog rata, ali i današnjici u kojoj taj rat ni nakon osam decenija još nije okončan.

Jugovićev roman oštro je i etički nepotkupljivo suočavanje sa prošlošću i sadašnjošću, delo koje nam predočava koliko je opasno i tragično gajiti zablude iz kojih, po pravilu, samo izniču nove.

Među ovim stranicama istorije naše prestonice nalaze se ljudi sa svojim vrlinama i manama, strahovima, sebičnostima i ambicijama, verovatno sasvim nalik stanovnicima ostalih evropskih gradova izloženih ratnim strahotama i njihovim posledicama, a opet dovoljno autentični i karakteristični za naše podneblje da njihovo ponašanje intuitivno razumevamo. Upečatljivi likovi romana su zapravo neumrli junaci oko čijih života se i dan-danas pogađamo, ubeđujemo, dižući im i spuštajući cenu periodično, prodajući ih iz različitih trenutnih interesa, skupo ili bagatelno, sa rafova nacionalne (pseudo)istorije.

Aleksandar Jugović rođen je 2. novembra 1975. u Čačku. Diplomirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (srpski jezik i književnost). Objavio je više knjiga pesama: “Krv i nije voda“, “Na kraju krajeva“, “Jesenim proleća“.

Autor je romana “DISharmonija“, “Tri roga meseca“, “Srpski u sto lekcija“, “Montana“, “Laureat“, “Opsenari“, “Mora“, “Usamljenik sa Rodrigesa“. Autor je i drama “Ministar“, “Rodeo“, “Luna-park“, “Rulet-ples“, “Srpska Lajka“, “Utopljena duša“.

Njegova proza prevođena je na ruski, grčki i makedonski jezik, a za roman “Opsenari“ dobio je nagradu Kočićevo pero. Dobitnik je i nagrade Kočićeva knjiga.

“Vulkan izdavaštvo“ je 2019. godine objavilo njegov roman “Jeste i biće“.

Jugovićev najnoviji rodoljubivi roman koji nas opominje, otrežnjuje i poručuje kakvi ne smemo biti – “Slava živima“ dostupan je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama “Vulkan“ širom Srbije.

Izvor: Beta

Prethodni članakKomesarka za izbeglice posetila porodicu Berić u Čačku 
Sledeći članakVeliki jubilej HE “Morava“: Hidroelektrane “Ovčar Banja“ i “Međuvršje“ pioniri hidro-sektora u Srbiji

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here