Veliki jubilej HE “Morava“: Hidroelektrane “Ovčar Banja“ i “Međuvršje“ pioniri hidro-sektora u Srbiji

5
773
Petar Domanović i Dušan Živković; foto: EPS

ČAČAK – Ovih dana polovina proizvedene električne energije je iz hidro-sektora, rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora “Elektroprivrede Srbije“ posle obilaska HE “Ovčar Banja“, koja je obeležila 70 godina rada.

Živković je istakao da su u 2024. godini hidroelektrane EPS-a proizvele 2,3 miliona MWh, što je za 38 odsto više od plana i za skoro 300.000 MWh više nego u 2023.

  • Zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti svih naših agregata, predanom angažovanju zaposlenih i dobroj hidrologiji, prošla godina bila je rekordna po proizvodnji električne energije iz hidroelektrana. Plan je premašen za više od 40 odsto, dok je udeo hidro-zelene energije u ukupnoj proizvodnji iznosio 36,5 odsto. To je rezultat veoma dobro urađenih revitalizacija – objasnio je prvi čovek EPS-a.

Živković je naglasio da su HE “Ovčar Banja“ i “Međuvršje“ svojevrsni pioniri hidro-sektora EPS, prve hidroelektrane sagrađene posle Drugog svetskog rata i dalje veoma pouzdane, efikasne i postižu sjajne rezultate.

Petar Domanović, direktor HE “Elektromorava“, predstavio je istorijat i veoma dobre rezultate u 2023.

  • Godišnji plan proizvodnje premašen je za 22 odsto, a postignut je i rekord u dnevnoj proizvodnji od 411.913 kWh – istakao je Domanović.

On je najavio rekonstrukciju hidromehaničke opreme koja će uticati na povećanje proizvodnje u narednim godinama.

Izvor: Morava info

Prethodni članakAleksandar Jugović objavio novi roman “Slava živima“
Sledeći članakBisenić: Kome će se obiti o glavu ishitreno forsiranje radova u Ulici župana Stracimira?

5 KOMENTARA

    • Prvo bio komunista, pa socijalista, onda u G 17 +, pa u URS-u i DSS-u, a završava karijeru kod naprednjaka, iako su ga tri put smenjivali, iz Dubokog, Toplane i Komunalca!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here