Ambasadori frankofonih zemalja posetili Čačak i podržali programe Prestonice kulture (FOTO)

3
310

ČAČAK – Čačak su juče posetili ambasadori frankofonih zemalja, država koji francuski jezik koriste kao nacionalni, službeni, radni i kao jezik međunarodne komunikacije.

Među gostima Čačka bili su ambasador Francuske Pjer Košar, šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flezenkemper, ambasador Albanije u Srbiji Ilir Bočka, ambasador Maroka Mohamed Amine Belhaj, ambasador Kambodže Tan Vuta i prvi sekretar Dač Sopana, predstavnica ambasadora Švajcarske u Srbiji Saskia Zalcman i Mirjana Lafata zadužena za projekte u oblasti kulture, savetnik u ambasadi Belgije Tomas Mes, savetnik ambasadorke Rumunije Adrian Abrudan, kao i ataše za francuski jezik Francuskog instituta u Srbiji Frank Hidinga.

Za goste je organizovana poseta Gradskoj biblioteci “Vladislav Petković Dis“.

Ove godine smo kao nacionalna prestonica kulture učinili sve da ovako visoki gosti budu u našem gradu i da im predstavimo naš grad, istoriju, kulturno stvaralaštvo, ali i budućnost. Ona se ogleda u mladim, savremenim umetnicima. Nadamo se da će ih naši gosti podržati i da će želeti da finansiraju savremenu umetnost – rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Ambasadorima i konzularnim predstavnicima predstavljen je projekat “Čačak – Prestonica kulture Srbije 2023“. Među predstavnicima devet od 24 diplomatske misije i ambasadefrankofonih zemalja bio je i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Veoma sam srećan što sam došao u Čačak u godini kada je on nacionalna prestonica kulture Srbije i da otkrijem sve što će umetnici predstaviti do kraja godine. Za nas je bilo izuzetno važno da saznamo šta se na polju kulture dešava i što će se desiti u ovom gradu. Veoma smo počastvovani što ćemo na neki način učestvovati u aktivnostima koje su deo Čačka kao prestonice kulture. Francuska će, na primer, biti prisutna kroz umetnike u programu strit arta i umetnosti crtanja stripa – istakao je Košar.

Za visoku delegaciju stranih gostiju upriličena je poseta Narodnom muzeju Čačak i velikoj retrospektivnoj izložbi “Večito“, posvećenoj stogodišnjici rođenja jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih arhitekata Bogdana Bogdanovića, kao i razgledanje gradskih murala Čačka.

Izvor: Morava info

Prethodni članakOvi delovi Čačka u petak ostaju bez struje zbog planskih isključenja
Sledeći članakKuće na dan – najbolja opcija za odmor u prestonici Srbije

3 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here