Asocijacija malinara: Na internetu obećavaju nerealnu nadnicu za branje malina, realna je znatno niža

1
560

Internet oglasi, društvene mreže i lokalni mediji preplavljeni su oglasima u kojima malinari za predstojeću sezonu traže berače nudeći im nadnice koje idu od 6.000 do čak 8.000 dinara.

Dan rada u malinjaku prošle godine plaćao se 3.000 dinara, piše Blic.

Iz Asocijacije malinara, međutim, upozoravaju da se ne naseda na olaka obećanja o odličnoj zaradi, pogotovo jer je procena da će ovogodišnji rod biti manji za trećinu.

Kako priča Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije, „najlakše je na internetu napisati da su potrebni i obećati lepu sumu“, jer je nesporno da deficit berača postoji.

Nažalost, mnogo je zloupotreba u tim oglasima. I lane smo bili svedoci da su pojedinci obećavali dnevnicu od 6.000 dinara, da bi beračima isplatili upola manju cenu. Upravo takvi domaćini, koji radnike prevare ne samo obećanjem o višoj dnevnici, nego im obezbede samo jedan obrok i smeštaj u nekoj šupi, svake sezone traže nove berače. Pošteni domaćini, koji dva meseca sezone provedu sa svojim radnicima, znaju da će radnik biti sposoban za naporan rad u malinjaku samo ako ima sva tri obroka, normalan smeštaj, kupatilo i toplu vodu, praktično da na rad dođe samo sa svojom garderobom i voljom i budu plaćeni kako im se na početku kaže. Takvi malinari nemaju potrebu za oglasima jer maksimalno ispoštuju berače koje ne menjaju po nekoliko sezona – priča Radović za Blic.

Po njegovim rečima, obećanje nadnice za berače u iznosu od 8.000 dinara je „nenormalno“ jer je tolika nadnica majstora u građevinarstvu. Realna dnevnica, uz sve ostale normalne uslove boravka, kako smatra, ove godine može da bude 4.000 – 5.000 dinara.

Zato molim ljude da ne nasedaju na tako veliki broj oglasa i obećanja o dobroj zaradi. Između ostalog, jer je još uvek pitanje da li ćemo imati šta da oberemo – kaže on.

Izvor: Blic

Prethodni članakMeteorolozi najavljuju još prljavih kiša: Ponovo očekujte pesak iz Sahare na automobilima
Sledeći članakPovremena obustava saobraćaja na “Milošu Velikom“ kroz tunel Šarani

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here